Miracole medicale

Miracole medicale

Miracole medicale care demonstrează că ştiinţa a atins noi culmi: ochiul bionic sau mâna artificială

 

Medicina modernă este uimitoare. Cercetările privind dezvoltarea a noi metode de ajutor pentru oamenii care înainte nu aveau nicio şansă la viaţă normală, cum ar fi regenerarea nervilor pentru cei care şi-au pierdut auzul sau repararea leziunilor coloanei vertebrale pentru cei care nu mai pot umbla, au atins noi culmi.

 

Multe dintre cercetări sunt încă în stare incipientă, însă există câteva care, pur şi simplu, ne uimesc. „Huffington Post“ a realizat o listă cu doar câteva dintre ultimele minuni ale ştiinţei.    1. Patru adolescente au primit organe genitale dezvoltate din propriile celule   Cele patru fete care au primit organele construite din celulele proprii sufereau de o boală denumită „sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser“, adică s-au născut fără vagine sau aveau organul dezvoltat insuficient. Însă, cercetătorii de la Institutul de Medicină Regenerativă din cadrul Centrului Medical Baptist „Wake Forest“ au descoperit o cale de a se folosi de celulele musculare şi epiteliale ale acestor fete pentru a crea un fel de „schelărie“ de forma unui vagin care apoi a fost transplantată în fiecare pacient. În timp, corpul a absorbit aceste „schelării“, formându-se noi ţesuturi.

 

Vaginul artificial creat în laborator FOTO Wake Forest Baptist Medical Center    Acum, la aproape opt ani de la transplanturile acestor vagine construite în laborator, toate pacientele au o funcţionare normală a organelor genitale, neavând absolut niciun efect advers asupra funcţiei sexuale sau asupra libidoului.   2. Un bărbat şi-a văzut familia după ce a primit un ochi bionic   Roger Pontz a fost unul dintre cei patru oameni din SUA care a primit „un ochi bionic“. Mai precis, un implant chirurgical al unei retine artificiale ce funcţionează împreună cu ochelari speciali ce conţin o cameră video mică şi un transmiţător. „Associated Press“ explică procesul în câteva cuvinte: „Imaginile înregistrate de cameră sunt transformate într-o serie de impulsuri electrice care se transmit wireless către electrozi de pe suprafaţa retinei. Impulsurile stimulează celulele sănătoase rămase ale retinei, fiind retransmise către nervul optic. Informaţia vizuală ajunge apoi la creier unde este «tradusă» în tipare luminoase care pot fi recunoscute şi interpretate, permiţând pacientului să recupereze puţin din funcţiile vizuale.“    3. Oamenii de ştiinţă au reconstruit un penis funcţional   O circumcizie de mântuială l-a lăsat pe Mike Moore, acum în vârstă de 30 de ani, cu o infecţie îngrozitoare care i-a făcut pe medici să-i amputeze aproape tot penisul. Însă, în 2007, el a luat legătura cu un chirurg plastician de la Universitatea Stanford, SUA, numit Gordon Lee, care i-a transplantat un penis reconstruit. Acum, Moore a devenit tată, în mod natural.    4. Cinci reconstrucţii de nas cu ajutorul cartilagiului crescut în laborator   Pacienţii, care aveau defecte la nas după intervenţii chirurgicale care i-a scăpat de cancerul de piele, sunt acum în stare să respire cum trebuie şi sunt chiar mulţumiţi de înfăţişarea lor după ce în urmă cu un an au primit un transplant cu cartilagiu realizat în laborator. 

 

Cartilagiul a fost „crescut“ de cercetătorii din Departamentul de Biomedicină de la Universitatea din Basel, Elveţia, care s-au folosit de celulele pacienţilor extrase din septul nazal.   5. Un bărbat a început să simtă cu ajutorul unei proteze   Dennis Aabo Sørensen, un bărbat din Danermarca căruia i se amputase mâna stângă în urmă cu nouă ani, a devenit primul om care poate simţi, în timp real, cu ajutorul unui prototip –  o mână artificială. Cu ajutorul protezei el poate să detecteze forma şi consistenţa obiectelor şi reuşeşte să le strângă putând regla intensitatea. „A fost incredibil. Am putut să simt lucruri pe care nu le-am mai simţit de peste nouă ani“, declară Sørensen 

 

 

 

FOTO news.discovery.com   Modul în care funcţionează tehnologia este explicat într-o declaraţie publicată în jurnalul „Medicina Translaţională Ştiinţifică“: „Echipa de cercetători a îmbunătăţit mâna artificială cu senzori care detectează informaţia privind atingerea. Acest lucru a fost realizat prin măsurarea tensiunii din tendoanele artificiale care controlează mişcarea degetelor şi transformarea acestei măsurători într-un curent electric. Însă, acest semnal electric este prea brut pentru a fi înţeles de sistemul nervos. Folosind algoritmi computerizaţi, oamenii de ştiinţă au transformat semnalul electric într-un impuls pe care nervii senzoriali îl pot interpreta. Simţul atingerii a fost obţinut prin trimiterea semnalului rafinat digital prin firele a patru electrozi care au fost implantaţi chirurgical în restul nervilor din braţul lui Sørensen“. 

Citeste mai mult: adev.ro/n5vsue

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *