Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă

 

Dr. Jonas Elia, medic chirurg specialist în pediatrie şi neuropsihiatrie infantilă
** Belotherkovsky Dany, MD Graduated in Conventional Medicine , in Reflexology and Homeopathic Medicine

 Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă este un aliment care se obţine prin presarea la rece a seminţelor plantei de cânepă, Cannabis Sativa (sativa- cultivată).
Istoria utilizării uleiului de cânepă îşi are începuturile în China.
Cu aproximativ 3.000 de ani î.H. seminţele erau folosite pentru combaterea inflamaţiilor pielii şi erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative diuretice şi excelente pentru eliminarea limbricilor la nou-născuţi şi animale.
Prima utilizare terapeutică a cânepii documentată în literatura arabă se regăseşte în secolele VIII-IX, părţile plantei cele mai folosite în terapie fiind seminţele şi într-o mai mică măsură frunzele.

Uleiul de cânepă este deosebit de bogat în acizi graşi esenţiali poli-nesaturaţi din familia omega.
Acidul linoleic (omega-6) si alfa-linolenic (omega-3) vitali pentru organismul nostru sunt consideraţi “grasimi sănătoase”, dar pentru că acesta nu îi poate produce singur, trebuie sa îi procure din alimentaţie.
Majoritatea uleiurilor vegetale nu conţin raportul optim de Ω6 şi de Ω3 şi tind să promoveze acumularea de produşi intermediari care împiedică metabolismul acizilor graşi.

Raportul dintre Ω6 şi Ω3 în uleiul de cânepă este de 3 la 1 respectiv, şi tocmai acesta este raportul recomandat şi confirmat de numeroase cercetări medicale.
Din studiile întreprinse asupra raportului dintre omega ştim că în istoria evoluţiei omului raportul Ω6/ Ω3 era de 1-2/1.
Azi în societăţile occidentale el este între 10-20/1. Într-un studiu de prevenire secundară a bolii cardiovasculare raportul Ω6/ Ω3 (LA/ALA) era de 4/1 şi a condus la o diminuare cu 70% a mortalităţii totale.
Raportul Ω6/ Ω3 (LA/ALA) 4/1 părea a fi optim pentru funcţiile mentale, raportul Ω6/ Ω3 de 2-3/1 a diminuat inflamaţia la pacienţii cu artrită reumatoidă iar un raport de 5/1 a avut un efect benefic asupra pacienţilor cu astm, în timp ce un raport de 10/1 a avut consecinţe adverse.

Concluzia acestor cercetări evidenţiază faptul că un raport scăzut al acizilor graşi Ω6/Ω3 este de dorit pentru a atenua complicaţiile bolilor cronice degenerative.
În afară de Ω3 şi Ω6, uleiul de cânepă conţine şi familia de tocoferoli (vitamina E) care sunt antioxidanţi naturali.
Uleiul de cânepă reprezintă un remediu de bază adică un aliment functional care prin natura sa poate optimiza reacţia sistemului imunitar pentru prevenirea bolilor.
Ajută de asemenea în tratamentul patologiilor care depind de dezechilibre metabolice.

Uleiul de cânepă poate fi considerat „vaccin” nutriţional iar introducându-l zilnic în dietă joaca rolul unui aliment protector.
Are miros şi gust plăcut, asemanator celui de nuca şi poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, peştele sau poate fi combinat cu alte uleiuri utilizate în mod tradiţional.

Un alt domeniu in care uleiul de canepa are efecte terapeutice semnificative sunt bolilele de piele.
Dintr-un studiu făcut aleatoriu orb, placebo controlat cu administrarea uleiului de cânepă timp de patru săptămâni la pacienţi afectaţi de dermatită atipică s-a înregistrat o ameliorare a simptomelor clinice ale bolii.
Aceste rezultate ar părea să fie legate de raportul corect între acizii graşi esenţiali existent în acest ulei.

La fel în cazul bolilor cardiovasculare, studiul efectuat aleatoriu dublu orb a înregistrat o scădere statistică importantă a nivelului hematic al trigliceridelor şi colesterolului după patru săptămâni de administrare de ulei din seminţe de cânepă.

Dr. Jonas Elia, medic chirurg specialist în pediatrie şi neuropsihiatrie infantilă, în experienţa sa clinică de peste 15 ani în terapiile cu ulei de cânepă a obţinut rezultate strălucite în:

– bolile astmatice şi afecţiunile respiratorii, atât ale căilor respiratorii inferioare cât şi a celor superioare;
– dermatite atopice şi afecţiuni cutanate diverse (psoriazis, dermatită seboreică, acnee chiar în formele cele mai grave, rosacea, lupus cutanat, arsuri);
– patologii gastrointestinale (reflux, colonopatie, rectocolite muco hemoragice);
– afecţiuni vasculare (hipertensiune arterială şi vasculopatie);
– patologii feminine (chisturi ovariene, sindromul premenstrual, menopauză);
– artroze şi artrite reumatoide;
– convulsie;
– perturbări de limbaj, autism la tineri, perturbări de caracter, impulsivitate;
– perturbare specifică a atenţiei, întârziere în dobândirea de calităţi psihomotorii;

În privinţa uleiului de cânepă, este importantă calitatea seminţelor, presarea la rece, păstrarea într-un mediu răcoros la întuneric pentru a se evita oxidarea şi râncezirea, aceste ultime inconveniente fiind evitate prin folosirea unor recipiente din sticlă de culoare închisă, violetă, menţinând recipientul într-un loc răcoros sau la frig, după deschidere.

Indicaţii:

PROBLEME CARDIOVASCULARE
Uleiul de cânepa poate juca un rol important în meţinerea sănătăţii cardiovasculare.
Faptul că uleiurile Omega 3 reduc trigliceridele şi niveul de colesterol a fost demonstrat de numeroase studii. Acizii graşi Omega 3 sunt de asemenea eficienţi în micşorarea tensiunii arteriale şi în diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie în ateroscleroză.

ECHILIBRUL PIELII
Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având totodată proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale.
Numeroase studii clinice arată că acizii graşi esenţiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii, de tipul eczeme, psoriasis, lupus şi colită ulceroasă.

ECHILIBRUL HORMONAL
Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine Acid Gamma-Linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei.
Datorita profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung.
În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.

ANTIINFLAMATOR/ ANTIARTRITIC
Acizii graşi Omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor.
Uleiul de seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice (de exemplu artrita reumatoidă).
SISTEMUL NERVOS
Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase).
La copii, omega 3 şi omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.

SISTEMUL IMUNITAR
S-a descoperit că AGE îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea materialelor nefolositoare.


 

Uleiul de cânepă,Uleiul de cânepă,Uleiul de cânepă,Uleiul de cânepă,Uleiul de cânepă,Uleiul de cânepă,Uleiul de cânepă,Uleiul de cânepă

1,0 / 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *