A fost lansat site-ul care îi învaţă pe români cum să reacţioneze în caz de…

[ad_1]

Concret, cei interesaţi au acces la un set de proceduri care pot fi folosite atât înaintea evenimentului, cât şi în timpul evenimentului. Totodată, de pe site-ul fiipregatit.ro românii pot învăţa şi semnele pe care trebuie să le ia în calcul pentru a înţelege exact când e cazul să solicite sprijinul celor care oferă ajutor medical de urgenţă. 

 

În plus, pe site au acces şi la filmuleţe ajutătoare în care reprezentanţi ai autorităţilor îi învaţă, spre exemplu, cum să îşi pregătească maşina pentru drum pe timp de ger sau viscol.

 

În ce situaţii poate fi apelat numărul 112

 

În ceea ce priveşte acordarea primului ajutor, site-ul oferă informaţii referitoare la modul în care se face apelul la 112, dar şi despre modul în care se poate acţiona în caz de pierdere a cunoştinţei, de stop cardiorespirator, de arsură la copii sau intoxicaţie alcoolică. 

 

Potrivit site-ului, persoana care sună la 112 trebuie să spună ce urgenţă are, unde este urgenţa, unde se află, de la ce număr de telefon sună şi cum se numeşte. Cel care evaluează urgenţa este operatorul, timp în care apelantul trebuie să rămână pe fir pentru a fi pus în legătură cu agenţia de urgenţă de care are nevoie. Dacă legătura telefonică se întrerupe, trebuie sunat din nou, arată site-ul citat, unde se menţionează că persoana respectivă trebuie să rămână calmă şi să răspundă la toate întrebările. 

 

Printre altele, serviciul 112 poate fi apelat pentru omor, atac armat, atentat, tâlhărie, dezertări, explozii, surpări de teren, accident grav la metrou, accident de aviaţie, urgenţe medicale. 

 

Cum se acordă primul ajutor

 

La capitolul prim-ajutor, site-ul oferă informaţii privind modul în care trebuie acţionat atunci când o persoană îşi pierde cunoştinţa. „Aşezaţi braţul cel mai apropiat al victimei în unghi drept faţă de corp, cu antebraţul îndoit în sus, treceţi celălalt braţ al victimei peste torace şi aşezaţi dosul palmei pe obrazul victimei, ridicaţi apoi genunchiul opus dumneavoastră şi menţineţi talpa pe pământ”, se mai arată pe site. 

 

În ceea ce priveşte întoarcerea corpului, „cu o mână prindeţi umărul opus dumneavoastră şi cu cealaltă genunchiul pacientului”, transmit specialiştii. Potrivit datelor citate, victima trebuie întoarsă lateral către salvator. „Asiguraţi-vă că victima se sprijină pe genunchi şi cot, rearanjaţi capul în hiperextensie şi ridicaţi bărbia victimei. Sunaţi la 112 şi reevaluaţi periodc starea victimei până la sosirea ajutorului calificat”, se mai arată pe site. 

 

În caz de stop cardio-respirator, salvatorul trebuie să elibereze în primul rând căile aeriene ale victimei, să îi verifice respiraţia, să stabilească starea victimei. În cazul în care victima nu răspunde la întrebări de tipul „Ce s-a întâmplat?, „Vă simţiţi bine?”, deci este inconştientă, trebuie verificată respiraţia. În cazul în care victima nu are respiraţie, primul gest este să fie apelat serviciul 112, apoi să fie executate respiraţii artificiale şi compresiuni toracice externe. 

 

Cum se face respiraţia gură la gură 

 

În cazul în care e nevoie de ventilaţie artificială, salvatorul trebuie să îngenunchieze lângă victimă. „Cu capul victimei în hiperextensie, mentineţi gura acesteia uşor întredeschisă cu o mână în timp ce cu cealaltă îi sustineţi fruntea şi îi pensaţi nasul”, se mai arată pe site, care îndeamnă salvatorul să inspire profund aer, să aşeze etanş gura pe gura victimei şi expiraţi timp de 2-3 secunde. 

 

„În acelaşi timp verificaţi dacă toracele se ridică în timp ce insuflaţi aer”, se mai arată pe site. „Ţineţi apoi capul în hiperextensie cu bărbia victimei uşor ridicată şi lăsaţi toracele să-şi revină”, susţin specialiştii. 

 

În cazul în care trebuie făcute compresiuni toracice externe, victima trebuie aşezată pe un plan dur. „Localizaţi punctul de compresiune situat în centrul toracelui, în jumătatea inferioară a sternului. Aşezaţi cealaltă mână peste mâna situată pe stern, fără ca degetele să se sprijine pe torace. Cu coatele întinse şi braţele sprijinite perpendicular pe stern, începeţi compresiunile astfel încât să înfundaţi sternul cu 4-5 centimetri”, potrivit site-ului. 

 

Important este ca decompresiile şi compresiile să fie egale ca interval de timp. „Frecvenţa compresiunilor externe trebuie să fie de 80-100 de compresiuni pe minut”, susţin specialiştii. Cu privire la ventilaţia artificială, site-ul arată că după 30 de compresiuni se efectuează două ventilaţii artificiale. „Dacă dintr-un motiv sau altul, nu puteţi efectua ventilaţiile artificiale, este vital să efectuaţi măcar compresiunile toracice”, spun specialiştii. 

 

Primul ajutor în caz de arsură, muşcătură de animal şi intoxicaţie alcoolică

 

Potrivit site-ului fiipregatit.ro, peste 60% din arsurile prin lichid fierbinte sunt la copii, locurile în care se petrec cele mai multe astfel de accidente fiind bucătăria şi baia. În primul rând, victima trebuie îndepărtată de sursa arsurii. Apoi, toate hainele, scutecele, pantofii care au intrat în contract cu apa fierbinte trebuie şi ele îndepărtate. Zona arsă trebuie răcorită cu apă rece, apoi trebuie acoperită cu ceva uscat şi curat. Nu trebuie aplicate creme şi unguente şi trebuie sunat şi la 112, arată site-ul citat. 

 

În caz de intoxicaţie alcoolică, trebuie sunat la 112 sau mers la serviciul de urgenţă dacă victima are o criză convulsivă, dacă temperatura depăşeşte 37,9 grade Celsius, dacă are vărsături cu sânge sau vărsături severe şi dacă scaunul devine negru ca păcura iar senzaţia este una de slăbiciune. 

 

În ceea ce priveşte acordarea de prim ajutor în cazul muşcăturilor de animal, specialiştii susţin că medicul de familie sau serviciul de urgenţă devin o necesitate în momentul în care apar simptome precum febră de peste 37,9 grade Celsius, zona din jurul muşcăturii devine roşie, edemaţiată, mult mai dureroasă şi există o dungă roşie ascendentă deasupra muşcăturii iar în jurul zonei muşcate apare senzaţia de amorţeală. 

 

 

Ce sfaturi oferă specialiştii

 

În privinţa gerului şi al viscolului, autorităţile susţin că semnele îngheţului pot fi recunoscute uşor: „acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, picioare, urechi şi nas”. Semnele hiopotermiei sunt frisoanele incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientarea incoerenţa, exprimarea neclară, somnolenţa şi epuizarea aparentă. În ambele situaţii trebuie solicitat ajutor medical, se arată pe site. 

 

În timpul inundaţiilor, trebuie respectate recomandarile transmise la radio sau televizor de către autorităţi. Dacă este necesară evacuarea, site-ul îi înddrumă pe cei care îl accesează să se deplaseze spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi. „Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime”, se mai arată pe site. 

 

Cum se acţionează în caz de incendiu

 

În caz de incendiu, sunt menţionate pe site o serie de reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor: dotarea cu detectoare individuale de fum este esenţială, ele trebuie înlocuite odată la 10 ani. De asemenea, în privinţa materialelor inflamabile, site-ul arată că motorina, benzina, naftalina nu trebuie folosite în interiorul locuinţei, în timp ce lichidele inflamabile pentru uz casnic se păstrează numai în ambalaje metalice special destinate. În ceea ce priveşte fumatul, specialiştii susţin că nu trebuie să se fumeze în pat, când o persoană este obosită sau dacă a luat medicamente. „Nu lăsa ţigara aprinsă înainte de a părăsi încăperea şi umple cu apă scrumiera în care se află mucurile înainte de a le arunca”, se arată pe site. 

 

După ce s-a produs un incendiu, trebuie sunat la 112. „Răceşte cu apă şi acoperă arsurile cu feşe sterile pentru a reduce şansele de infectare. Revino în locuinţă doar după ce ai obţinut acordul pompierilor. Dacă eşti chiriaş, contactează proprietarul locuinţei”, se arată în ghidul citat. 

 

Ghidurile pot fi accesate AICI.

 

Site lansat în prezenţa unui înalt oficial european   

 

Site-ul a fost lansat de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, în prezenţa  ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a comisarului european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides

 

„Nu am vrut să lăsăm să treacă Ziua Protecţiei Civile fără a mai face un pas pentru pregătirea populaţiei. Astfel, a fost creat un portal unic pe care populaţia poate să acceseze toate informaţiile necesare pe situaţii de urgenţă, pentru pregătirea lor. În loc să caute pe site-ul IGSU, pe site-ul DSU sau alte site-uri, noi aducem toate informaţiile la un loc. Intră pe www.fiipregatit.ro şi poate să acceseze absolut toate aceste date. Este un pas mai departe”, a declarat Raed Arafat.

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *