Băncile europene au acumulat credite neperformante în valoare de 944 de miliarde de euro

astăzi, 16:00

Autori:


Dorin Oancea

,

Mediafax

Băncile europene au o problemă cu creditele nepreformante în valoare de 944 de miliarde de euro, care le afectează bilanţurile, comentează Bloomberg.

Economiştii spun că mulţimea clienţilor care nu şi-au plătit datoriile îi fac pe bancheri mai prudenţi în acordarea de noi credite, dar că în această situaţie băncile nu mai câştigă atât de mult. Autorităţile europene le solicită bancherilor să vândă creditele nepreformante, dar, din cauza opiniilor contrare, progresele sunt dezamăgitoare.

Situaţia este dificilă mai ales în ţările care au fost afectate de criza datoriilor suverane, cum este Grecia, care conduce topul listei creditelor neperformante ca procent din totalul creditelor, în timp ce Italia conduce topul creditelor nepreformante în valoare absolută.

Italia, cu 224 miliarde euro, este urmată în topul valorilor creditelor neperformante de Franţa, cu 142 de miliarde de euro, Spania, cu 131 de miliarde de euro, Grecia, cu 112 miliarde de euro, Marea Britanie, cu 67 miliarde de euro, Germania, cu 58 de miliarde de euro, Olanda, cu 43 de miliarde de euro şi Portugalia, cu 34 de miliarde de euro.

Situaţia din Italia a apărut în anii fără creştere economică sau cu creştere redusă, dar băncile şi-au fixat ţinte clare pentru reducerea portofoliilor de credite neperformante.

Mai trebuie spus că sectorul bancar european şi-a redus valoarea creditelor nepreformante cu mai mult de 280 de miliarde de euro de la finele anului 2014. Banca Centrală Europenă apreciază că împrumuturile nepreformante reprezintă, încă, o problemă majoră.

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1&appId=845100652222566”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1

Source link

/ 5
Thanks for voting!