Cel mai mare avion din lume a trecut cu bine de testele de pistă VIDEO

[ad_1]

Paul Allen, cofondator Microsoft, unul dintre liderii de proiect, a dat publicităţii imaginile cu manevrele făcute de aeronava gigant. Pentru a testa motoarele şi sistemele la bord, aeronava s-a deplasat în repetate rânduri pe pista, cu viteze de până la 74 km pe oră.

 

Stratolaunch este proiectat pe un fuselaje dublu, cu o garnitură centrală care primeşte încărcătura care trebuie transportată. Cele două fuselaje au o lungime de 72,5 metri fiecare. Aeronava are o lăţime de 117 metri, în timp ce Airbus A380 are mai puţin de 80 de metri. Stratolaunch ajunge la 15 metri deasupra solului în partea de sus a cozii sale verticale. Rezervoarele sale pot conţine 113 tone de combustibil.


Avionul, cu 28 de roţi, cântăreşte 226,7 tone gol şi poate transporta o sarcină utilă de aproximativ 250 de tone. Prima sa apariţie publică a avut loc vara trecută în deşertul Mojave.

 

Giganul are şase motoare de Boeing 747, iar autonomia sa de zbor este de 3704 kilometri. Scopul construirii acestui avion a fost de a lansa rachetele din zbor şi nu de pe platforme special create la sol, care necesita mult combustibil şi implică multe riscuri.  Primul zbor demonstrativ ar putea avea loc în 2019.

 

Cu o anvergură a aripilor de 117 metri, Stratolaunch va putea ateriza pe foarte puţine aeroporturi din lume, asta deoarece pistele standard măsoară 2,4 km, în timp ce gigantul avion va avea nevoie de o pistă de cel puţin 3,6 kilometri. 


Pentru a fi lansate, rachetele vor fi ataşate între cele două părţi ale aeronavei gigantice. Structura neobişnuită a avionului este menită să-i confere stabilitate, în zbor, la momentul lansării rachetelor. La o altitudine de aproximativ 10,6 km, racheta va fi eliberată. Ea se va detaşa, continuânu-şi drumul, pe cont propriu, până la altitudinea la care sateliţii trebuie să fie plasaţi pe orbită.

 

Compania Stratolaunch apreciază că lansarea rachetelor cu ajutorul unui asemenea mastodont zburător este o modalitate mai ieftină şi foarte eficientă de a amplasa sateliţii pe orbită, comparativ cu lansarea verticală, ce poate fi extraordinar de costisitoare. Sateliţii care vor fi lansaţi cu ajutorul noii aeronave vor înlesni furnizarea de servicii de internet pe tot globul şi vor înlesni comunicaţiile.

 

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *