Cercetătorii au produs o “piele electronică” (e-skin), capabilă să se …

Cercetătorii au produs o “piele electronică” (e-skin), capabilă să se …

[ad_1]

Mai ţineţi minte filmul SF “Terminator”, când un robot asemănător oamenilor era capabil să-şi vindece singur rănile exterioare de pe piele, ca şi cum n-ar fi păţit nimic? Ei bine, se pare că fantezia a devenit realitate în zilele noastre.

Astfel, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze un nou material care este capabil să se repare singur atunci când este deteriorat și chiar poate fi reciclat pentru a face pielea nouă. Constând dintr-o bandă subțire translucidă, “e-skin” (“piele electronică” în limba engleză) încearcă să imite multe din proprietățile și funcționalitățile pielii umane, putând astfel fi utilizată într-o gamă largă de aplicații.

Echipat cu senzori de temperatură, presiune, umiditate și debit de aer, materialul este construit din trei compuși separați, amestecați împreună într-o matrice și aliniați cu nanoparticule de argint. Dacă e-skin-ul este tăiat în jumătate, se adaugă compuși suplimentari la rană, permițându-i să se “vindece”.

În cazul în care pielea este deteriorată şi nu mai poate fi deloc reparată, aceasta poate fi chiar reciclată utilizându-se o soluție specială pentru a o lichefia într-o formă care poate fi utilizată pentru a crea o piele nouă. “Acest dispozitiv special nu produce niciun fel de deșeuri”, a declarat co-autorul studiului Jianliang Xiao, de la Universitatea din Colorado Boulder. “Vrem să facem electronica să fie ecologică”.

În viitor, e-skin-urile asemănătoarele ar putea fi folosite într-o gamă largă de aplicații medicale, științifice și de inginerie.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): theverge.com


[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *