Home » Conspiratii » Cine s-ar afla în spatele tentativelor de incendiere a şcolilor româneşti d…

Cine s-ar afla în spatele tentativelor de incendiere a şcolilor româneşti d…

[ad_1]

În urmă cu o săptămână de zile, în presa din Ucraina a apărut o ştire conform căreia două şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi urmau să fie incendiate ca urmare a unui complot pus la cale de serviciile secrete ruse.

Conform unor informaţii obţinute din partea unor jurnalişti din Cernăuţi, mai mulţi cetăţeni ucraineni ar fi fost plătiţi cu suma de 10.000 de ruble (n.r. – circa 150 de euro) de către serviciile speciale ruse pentru a incendia şcolile din Pilipăuţi şi Ostriţa-Mahala, regiunea Cernăuţi. Agenţii Serviciului de Securitate din Ucraina au intrat pe fir şi au anunţat că ar fi dejucat cele două tentative de incendiere a unităţilor de învăţământ.

„Reprezentantul serviciilor secrete ruse, David Ponomariov, a planificat o provocare brutală în Bucovina. Am identificat transferul unei sume băneşti în avans din Rusia pentru incendierea a două şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. Am reuşit să preîntâmpinăm această provocare”, a transmis în urmă cu o săptămână şeful – adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Victor Kononenko.

Trebuie menţionat faptul că în ultimele două săptămâni, şcolile şi grădiniţele din regiunea Cernăuţi au fost închise din cauza unei epidemii de gripă. Circa 170 de unităţi de învăţământ au fost închise în Bucovina de Nord timp de două săptămâni de zile, cursurile fiind reluate pe 26 februarie 2018.

„Se ştie foarte bine şi informaţiile au apărut recent şi în presa românească, referitoare la unele încercări făcute pe teritoriul Ucrainei de către serviciile speciale ale Federaţiei Ruse, cu folosirea şi a unor cetăţeni ucraineni, de a organiza incendierea a două şcoli din zonă, din regiunea Cernăuţi. (…) Ce este şi mai îngrijorător este faptul că această ameninţare vizează acum şi minorităţile naţionale din statul Ucraina. Adică e vorba de cinismul, probabil, la maxim al regimului rus, care fără să se ascundă chiar încearcă să organizeze nişte acte teroriste împotriva unor instituţii de învăţământ, a unor copii, de fapt”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov.

Ambasada Rusiei în România a reacţionat la spusele lui Bankov, arătând că se încearcă subminarea relaţiilor bilaterale interstatale româno – ruse şi totodată intensificarea tensiunilor politico – militare pe continentul european.

„Am arătat în mod explicit sensul şi ţintele acestei provocări: subminarea relaţiilor bilaterale interstatale ruso-române, intensificarea în continuare a tensiunii politic – militare pe continentul european, ucrainizarea forţată şi încălcarea drepturilor fundamentale ale minorităţilor naţionale din Ucraina, crearea unui ecran de fum în ceea ce priveşte brutalităţile barbare ale neo – naziştilor ucraineni, celor care se bucură de impunitate totală din partea autorităţilor, în privinţa Centrul Cultural Rus de la Kiev, sucursalelor băncilor ruse, mass – media independente, şi aşa mai departe”, se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România.

Despre acest incident a vorbit şi analistul Sorin Ioniţă pe pagina sa de Facebook. El a precizat că n-ar fi de mirare ca nişte naţionalişti ucrainieni sinceri, anti – ruşi şi înfierbântaţi să fi fost racolaţi de către agenţii secreţi ruşi pentru a incendia şcolile cu predare în limba română din Cernăuţi.

„Cu atentatele la şcoli româneşti, n-ar fi de mirare ca nişte naţionalişti ucrainieni sinceri, anti-ruşi şi înfierbântaţi să se fi lăsat antrenaţi, împinşi discret de agenţi acoperiţi ai serviciilor ruse. Agenda Kremlinului 100%: compromiţi şi naţionalismul local (“faşisti”), agiţi şi minorităţile. Ambasadorul a confirmat deja că sunt localnici implicaţi. La Cernăuţi au fost opriţi; la Ujgorod au apucat să dea foc unei şcoli cu predare în maghiară. (…) Dacă se va putea demonstra ceva în cazul şcolilor din Cernăuţi si Ujgorod, asta înseamnă deja intrarea într-o nouă etapă: transformarea Rusiei în stat sponsor al terorismului, prin pregătirea de atentate contra ţinte civile”, a precizat Sorin Ioniţă pe pagina lui de Facebook.

Minoritatea română nu este singura care a devenit ţinta unor astfel de acţiuni. În noaptea de luni spre marţi, 1 martie, în jurul orei 3.00, Casa Naţională a maghiarilor din Ujgorod, regiunea Transcarpatică din Ucraina a fost incendiată după ce o persoană a aruncat pe un geam un cocktail Molotov. Flăcările au produs pagube la un birou din interiorul clădirii, înainte de a fi stinse de către pompieri. Acest atac a venit după cel din 4 februarie 2018, când s-a încercat incendierea într-un mod asemănător a sediului Asociaţiei Maghiarilor din Transcarpatia. Autorii nu au fost prinşi până în prezent.

Sediul Uniunii Maghiarilor din Transcarpatia a fost incendiat. FOTO www.zorilebucovinei.ro

Alte ştiri pe această temă:

Ambasada Rusiei la Bucureşti, despre informaţiile privind incendierea unor şcoli româneşti din Ucraina: Încă un acces de paranoia antirusă la Kiev

Mâna criminală a serviciilor secrete din Rusia: au plănuit incendierea a două şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi. Reacţia MAE de la Bucureşti

O şcoală românească, inaugurată într-un sat din Ucraina, unde se încearcă limitarea predării în limba română

[ad_2]

Source link

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More 517 posts in Conspiratii
Recommended for you
Peste 23.000 de locuri de muncă vacante la nivel naţional, cele mai multe î…

[ad_1] Mai puţin de o sută de locuri de muncă disponibile sunt în judeţele Giurgiu,...