Compania Aerostar Bacău, la un pas de a produce piese pentru celebrele sist…

[ad_1]

„Această cerere de ofertă este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atât pentru sistemele Patriot destinate României, cât şi pentru inventarul global de sisteme Patriot” a spus Tom Laliberty, vicepreşedinte Apărare Integrată Antiaeriană şi Anti-rachetă din cadrul diviziei Raytheon Sisteme Integrate de Apărare. „Peste 220 de unităţi Patriot aflate în proprietatea a 14 naţiuni, inclusiv România, reprezintă o piaţă foarte mare şi o oportunitate de export foarte bună pentru industria de apărare românească”, a mai spus  Tom Laliberty. 

În octombrie 2017, Raytheon a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Aerostar S.A, compania aflându-se în momentul de faţă în proces de negociere pentru semnarea de noi Memorandumuri de Înţelegere cu mai multe companii româneşti. 

„Aerostar îşi doreşte să aprofundeze colaborarea cu Raytheon şi să aibă oportunitatea de a contribui la fabricarea sistemelor Patriot pe care le va avea România”, spune Grigore Filip, director general Aerostar.

Mike Ellison, Country Manager Raytheon România a spus, la rândul lui, că parteneriatul va crea locuri de muncă în ambele ţări. 

„Aceasta cerere de ofertă este doar începutul unui parteneriat pe termen lung între Raytheon şi România. Lucrând îndeaproape cu industria românească de apărare, Raytheon va crea locuri de muncă atât în România, cât şi în Statele Unite, contribuind astfel la consolidarea relaţiilor dintre ţările noastre”, spune Mike Ellison, Country Manager Raytheon România.

România va intra astfel în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. 

 

În serviciu până în 2040

 

Sistemul Patriot este produs de Raytheon şi este de aşteptat să rămână în serviciu  până în anul 2040, cel puţin. Patriot este practic un sistem de rachete care sunt ghidate de radare de înaltă performanţă. Zboară cu viteze care depăşesc de cinci ori viteza sunetului şi pot distruge aeronave şi rachete de croazieră.

 

Sistemul de rachete Patriot utilizează un radar terestru pentru a găsi, identifica şi urmări obiectivele, iar o rachetă inamică  poate  fi detectată de la 80 de kilometri depărtare. O baterie  Patriot poate  funcţiona  într-un mod complet automat, dar şi supervizată de operatori şi este compusă dintr-un radar, un camion în care se află calculatoarele „Staţiei de control a angajamentului”, un camion cu două generatoare electrice de 150 de kilowati şi platfoma care lansează rachetele.  

 

Racheta este propulsată de un motor pe combustibili solizi, zboară până la o înalţime de 24.000 de metri şi costă în jur de 2 milioane de euro de unitate. Până în prezent au fost livrate în jur de 10.000 de rachete. 

 

Experienţa de luptă

 

Sistemul Patriot a câştigat notorietate în timpul războiului din Golful Persic din 1991 când a interceptat, se pare, 40 de rachete irakiene de origine sovietică Scud lansate spre Israel şi Arabia Saudită. În anul 2014, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. 

 

În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. 

 

Rata de succes

 

Privitor la eficacitatea sitemelor Patriot, US Army a pretins iniţial o rată de succes de 80% în Arabia Saudită şi 50% în Israel. Ulterior, aceste procente au fost reduse până la 70% şi 40%. Conform studiilor, dacă o ţintă este vizată de o singură rachetă Patriot rata de succes este de 50%. Dacă ţinta este vizată de două rachete procentul va fi de 75% în timp ce trei rachete vor avea o eficacitate de 87,5%.

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!