Cum se pregăteşte ciorba de peşte „ca la Dunăre“, după reţeta unei gospodin…

[ad_1]

Ingrediente:

1 kg şi ½ de peşte, crap şi şalău şi ½ kg peşti mici, amestecaţi, cărăşei, babuşcă, roşioară, obleţi; 1 morcov mare; 1 pătrunjel rădăcină; 1 ţelină mică; 3 cepe mari; 2 ardei graşi; 1 gogoşar roşu; 3 roşii mari; 1 lingură cu bulion; 500 g cartofi; ½ cană de orez; 3 ouă; 250 g smântână; ½ litru borş; 2 linguri oţet; 1 legătură leuştean; 1 legătură pătrunjel; 1 legătură lobodă; un vârf de linguriţă de busuioc; ulei; sare; piper; ardei iute.

Mod de preparare:

Crapul şi şalăul, fără cap şi aripioare, se curăţă şi se porţionează în câteva bucăţi, de lăţime potrivită. Peştele mic se curăţă şi se lasă neporţionat, dar fără cap. Se zvântă pe un ştergar şi se sărează.

Toate legumele, mai puţin cartofii şi roşiile, se toacă mărunt şi se călesc în ulei, într-o cratiţă, 5 minute. Apoi, legumele împreună cu uleiul în care au fost călite, se toarnă într-un ceaun mare, în 10 l de apă, încălzită în prealabil.

Când începe să fiarbă, se adaugă şi cartofii tăiaţi cubuleţe. După ce dă în clocot, se adaugă borşul, roşiile tăiate, bulionul şi orezul, se fierbe 10 minute. Apoi se adaugă peştele şi se lasă încă 10-15 minute. Ouăle se bat bine cu smântâna, un vârf de sare şi o linguriţă cu oţet, se subţiază câte puţin, cu ciorbă şi încet, se toarnă în oală. Când este gata, se ia de pe foc, se adaugă verdeaţa tocată, busuiocul, se pune un capac şi se mai lasă acoperită pentru aromatizare.

Sfaturi pentru servire:

Se serveşte fierbinte, cu un mujdei slab alături, într-un castron separat, pentru peştele din ciorbă şi cu ardei iuţi. Se recomandă ţuică sau vodcă înainte de masă. Timp de preparare – 2 ore.


 

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *