Elicopterul a fost invenția românilor

Elicopterul a fost invenția românilor

Elicopterul a fost invenția românilor
Elicopterul a fost invenția românilor
Elicopterul a fost inventat de inginerul francez Paul Cornu. La 13 noiembrie 1907 a făcut primul zbor din lume cu un elicopter. Aparatul cântărea 260 de kilograme şi s-a menţinut în aer 20 sec., la 30 cm deasupra Pământului, apoi s-a prăbuşit. Paul Cornu s-a născut pe 15 iunie 1881, în Glos la Ferriere, Franţa, într-o familie cu 13 copii. Era român, francezii l-au naturalizat  ca “inginer francez”. Creativitatea a moștenit-o de la tatăl său.



//

De fapt, părintele i-a remarcat talentul la desen  și ideile originale pe care le-a încurajat. Când avea 24 de ani, Paul Cornu a realizat un model de elicopter, care cântărea 13 kilograme şi avea două rotoare, aşezate de o parte şi de alta a cadrului de metal. Aceasta era dotat cu un motor de doi cai putere. A făcut o demonstrație cu modelul creat în faţa mai multor curioşi. Pe drumul deschis de Paul Cornu, slovacul Jan Bahyl a adaptat motorul cu combustie internă pentru elicopterul său, care s-a ridicat la 0,5 metri de sol în 1901. În anul 1905,pe data de 5 mai, aparatul inventatorului slovac a atins altitudinea de 4 m, zburând peste 1500 m –fără pilot.

În 1906, doi fraţi francezi, Jacques şi Louis Breguet, au experimentat aripile pentru elicoptere, iar în 1907 au reuşit să construiască aparatul de zbor Gyroplane No.1, care s-a ridicat la 0,6 m şi a rămas în aer un minut. S-a dovedit a fi un aparat instabil.

Contribuții au avut și alți inventatori, însă cel considerat părintele elicopterului modern a fost Igor Sikorsky. S-a născut la Kiev, pe 25 mai 1889, şi era interesat de aeronautică, încă din copilărie. A studiat în Germania, apoi la Paris. Începuse deja să îşi imagineze construirea unui elicopter practic. A făcut în acest sens mai multe experimente în Franța și America.



//

Doi români s-au mai remarcat: Gheorghe Botezatu ( a creat elicopterul Caracatița Zburătoare) și Grigore Brişcu( a inventat Aerobrişca)

infoalert.ro

/ 5
Thanks for voting!