Guvernul încearcă să repare, dar mai rău strică: veniturile mamelor, mai mici după Ordonanța 3. Cum …

[ad_1]

Astfel, anul trecut, mamele primeau 85% din media zilnica a brutului din ultimele 6 luni, la care se aplica Contribuţii de Asigurări Sociale plafonate după formula 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe ţară. În ianuarie 2018, lucrurile s-au schimbat fundamental. Astfel, odată cu mutarea contribuţiilor, cota de CAS a devenit 25%, iar salariul mediu brut a crescut cu mai bine de 30%. Astfel, numeroase mame au primit mai puţini bani.

Ordonanţa 3/2018 schimbă din nou regulile. Astfel, în urma unui text de lege alambicat – cum numai geniile de la Finanţe sunt în stare să-l scrie – reiese că plafonul, adică 35% din salariul mediu brut, a fost eliminat. Prin urmare, mamele au de plătit CAS de 25%, aplicat la 85% din venitul brut. Astfel, toate mamele vor pierde sume importante de bani pentru cele 126 de zile de concediu prenata şi postnatal. Mai mult, din această cauză (scăderea indemnizaţiei de concediu prenatal), pot pierde şi bani din indemnizaţia de creştere a copilului.  

OUG3/2018, art. 144. – Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate pentru persoanele fizice care beneficiaza de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Pe perioada in care persoanele fizice prevazute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) si la art. 32 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza conform prevederilor legale, iar contributia de asigurari sociale se suporta la nivelul cotei prevazute la art. 138 lit. a) si se retine din indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.

Politica proastă a statului

De ce a apărut acest articol greu de descifrat? Fără îndoială, este vorba de nişte calcule destul de cinice. Renunţând la plafonarea de 35% din salariul mediu brut pe economie, se păstrează mai mulţi bani la buget. Cu alte cuvinte, ordonanţa 3 protejează timp de un an o serie de profesii, dar taxează persoanele în concediu medical şi, automat, mamele.

 

“E vorba de resurse disponibile şi de ce vrea statul în legătură cu politica de natalitate, politica democrafică. Problema de acolo vine”,  explică Alex Milcev, Liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică al EY România.

!function (f, b, e, v, n, t, s) {
if (f.fbq)
return;
n = f.fbq = function () {
n.callMethod ?
n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments)
};
if (!f._fbq)
f._fbq = n;
n.push = n;
n.loaded = !0;
n.version = ‘2.0’;
n.queue = [];
t = b.createElement(e);
t.async = !0;
t.src = v;
s = b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t, s)
}(window,
document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘1675896082650329’); // Insert your pixel ID here.
fbq(‘track’, ‘PageView’);
(function (d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id))
return;
js = d.createElement(s);
js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ro_RO/all.js#xfbml=1&appId=148257132177935&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *