Iohannis a „tocat” aproape UN MILION de EURO în doar șapte deplasări externe

Iohannis a „tocat” aproape UN MILION de EURO în doar șapte deplasări externe

Iohannis a „tocat” aproape UN MILION de EURO în doar șapte deplasări externe

 

Până în luna martie a acestui an, Administrația Prezidențială a cheltuit doar pentru deplăsari externe suma record de 1.447.493 lei, iar în aceeași lună președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au efectuat o vizită oficială neobișnuit de lungă în Israel.

Deplasarea externă a președintelui României include: transportul pentru deplasările externe ale delegațiilor oficiale şi de însoțire ale României; a curselor aeriene de linie pentru deplasările antemergătorilor care pregătesc vizitele oficiale, ale consilierilor prezidențiali şi consilierilor de stat care se deplasează în străinătate pentru acțiuni de reprezentare a României pe plan internațional; cazarea membrilor delegațiilor oficiale şi de însoțire ale României, antemergătorilor, consilierilor prezidențiali şi consilierilor de stat; închirierea, pe plan local, a unor mijloace de transport persoane şi materiale, conform specificului misiunii externe.

Luna trecută, TOMIS NEWS a solicitat Administrației Prezidențiale cheltuielile pentru fiecare dintre următoarele vizite ale președintelui Klaus Iohannis:

  1. Republica Bulgaria, 15-16 iunie
  2. Marele Ducat de Luxembourg, 6-7 iunie
  3. Republica Lituania, 18 mai
  4. Republica Turcia, 23-24 martie
  5. Regatul Belgiei, 17-18 martie
  6. Palestina și Israel, 7-10 martie
  7. Germania, 10-14 februarie

Iată răspunsul primit de la Administrația Prezidențială:

ioha

Umilit la Bruxelles. Călcat în picioare în Bulgaria

Astfel, primele șapte deplasări externe ale președintelui Klaus Iohannis (fără vizita de la Bruxelles din 28-29 iunie sau din SUA, din martie – n.r.) au costat bugetul național suma de 460.924 EUR.

În martie, a efectuat o vizită în SUA, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C., iar pe 28-29 iunie a participat la celebra întâlnire informală cu şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, unde s-a făcut „remarcat” printr-o jenantă prestație, nefiind luat în seamă de nici unul dintre liderii europeni, neavând nici o idee, propunere, atitudine, participand doar la poza de grup.

În Bulgaria, Iohannis s-a confruntat cu un eșec major, țara vecină refuzând ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România. Premierul bulgar Boiko Borisov a făcut comentarii în Parlamentul de la Sofia în legătură cu ideea României referitoare la o prezenţă militară la Marea Neagră: „Am crezut că omologul meu român m-a înţeles, şi din acest motiv acest subiect nu a fost discutat la conferinţa de presă. O săptămână mai târziu, preşedintele român a abordat din nou subiectul (…). Cred că se referea la Turcia, România, Ucraina şi Georgia. I-am răspuns în acelaşi mod”, a spus Borisov.



//

În Luxemburg, Marea Ducesă a lipsit de la ceremonia primirii

În Luxemburg, Iohannis și soția sa au fost primiți la Palatul ducal de Marele Duce Henri, însă  Marea Ducesă Maria Teresa nu a fost prezentă la ceremonia primirii. După ceremonia primirii oficiale, cu onoruri militare, Marele Duce Henri i-a conferit președintelui Iohannis Ordinul „Leul de Aur”, distincție care se acordă suveranilor străini și șefilor de stat cu merite deosebite în raport cu Luxemburgul și cu Marele Duce.

Lituania, vizită egală cu zero!

În luna mai, Iohannis s-a deplasat în Lituania, unde s-a întâlnit cu omologul său, Dalia Grybauskaite, prim-ministrul Algirdas Butkevicius şi cu preşedintele Parlamentului, Loreta Grauziniene. Potrivit Administrației Prezidențiale, a avut loc „prezentarea evaluării ţării noastre şi va discuta cu interlocutorii săi modalităţile de răspuns adecvat privind provocările complexe cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană”.

Salve de tun la Ankara

Înainte ca Turcia să apuce drumul dictaturii, Klaus Iohannis a fost primit la Ankara așa cum și-ar fi dorit: 21 de salve de tun au fost trase în timpul intonării celor două imnuri, iar președinții României şi Turciei au discutat despre probleme de securitate şi despre criza refugiaţilor, care astăzi, în contextul situației din Turcia, nu mai valorează nimic.

„Ghinion” la Bruxelles!

În capitala Belgiei, Iohannis s-a confruntat cu expresia sa celebră din timpul campaniei prezidențiale din 2014: ghinion. Sediul poliției din Bruxelles a fost evacuat, în urma unei alerte cu bombă, în timpul vizitei președintelui român. A fost singurul moment în care Iohannis a avut un scop al vizitei: România îşi doreşte să scape de monitorizarea Comisiei Europene în următorii ani.

La plajă pe banii statului

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat vizita de stat în Israel şi Palestina cu o zi la malul mării, la Tev Aviv.

Deşi, programul oficial al preşedintelui s-a încheiat la ora 14.30 (10 martie), în Palestina, unde a avut loc o ceremonie de rămas bun, delegaţia prezidenţială a decis să mai petreacă puţin timp la Tel Aviv, pe malul mării, încă o zi, întorcându-se acasă abia pe 11 martie.

Germania, zu Hause!

Nici în țara în care s-ar fi simțit cel mai bine Klaus Iohannis nu a înregistrat realizări notabile. În  cadrul conferinței de presă comună susținută alături de cancelarul Angela Merkel, la Berlin, a declarat că„Germania nu e doar principalul partener economic al României, dar și unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene”. Subiectul vizitei a avut legătură cu un alt proiect de țară eșuat: sprijinul pentru accesul în spațiul Schengen.

Un mandat „plimbăreț”

Conform raportului de execuție bugetară aflat la ANAF și datat 30 iunie 2016, reținem că Administrația Prezidențială a „tocat” 3.905.815 lei, adică 867.958 EUR! Iohannis a mai aruncat pe fereastră alte 600.199 lei, pentru „protocol și reprezentare”, comparativ cu „materiale pentru curățenie”, de exemplu, care ajung la…37.959 lei!

ioha2

În primele opt luni de mandat, președintele Klaus Iohannis a făcut 20 de vizite oficiale în străinătate, în 12 țări, petrecând 34 de zile în afara granițelor, iar alte 16 zile s-a aflat în vacanțe în SUA, Portugalia și Germania.

Pe 24 decembrie 2015, Klaus Iohannis intra într-un nou concediu, în Florida, SUA. S-a întors după Revelion, perioadă care a cuprins: opt  bilete (două pentru perechea prezidențială + 6 pentru SPP) business clas București – Miami x 3.840 $/persoană, adică 30.720 de dolari; șase ofițeri SPP x 180 $ cazare/persoană/zi (hotel 4 stele) x 10 zile, adică 10.800 de dolari, plus diurna zilnică de 75 de dolari, adică 4.500 de dolari; totalul concediului de iarnă pentru Klaus Iohannis fiind de 46.020 de dolari.

 

tomisnews.ro

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *