Home » stiri » Isărescu cere băncilor să majoreze dobânda la depozite înainte să dea sfaturi BNR de politică moneta…

Isărescu cere băncilor să majoreze dobânda la depozite înainte să dea sfaturi BNR de politică moneta…

[ad_1]

astăzi, 00:07

Autor:


Claudia Medrega

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, recomandă bancherilor să majoreze sumele remunerate pentru economiile persoanelor fizice, înainte să dea sfaturi BNR, susţinând că România tinde să iasă din clubul ţărilor europene în privinţa dobânzilor la depozitele noi la termen date populaţiei, aflate la un nivel scăzut, sub 1%. El a răspuns celor care doresc majorarea dobânzii-cheie la 4-5%, în condiţiile în care dobânzile sunt real negative în urma creşterii inflaţiei, că dobânda din România este cea mai mare din Europa şi ar fi stimulat intrarea capitalurilor speculative.

„În ceea ce priveşte piaţa monetară interbancară suntem în club: nici prea-prea, nici foarte-foarte. În schimb, tindem să ieşim din club – şi le adresez din nou un mesaj băncilor din România şi de peste hotare – tindem să ieşim din club exact la depozitele la termen noi date populaţiei. Acolo este nivelul scăzut“, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un deceniu. Săptămâna trecută, boardul băncii centrale a decis să majoreze din nou dobânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creşterea operată în ianuarie.

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) – vezi prezentarea video a ZFCorporate. <span style="color: rgb(128, 0,…

[ad_2]

Source link

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More 1296 posts in stiri
Recommended for you
Cosmonauții fantomă ai fostei URSS. Controverse și fapte greu de înțeles

Războiul Rece dintre URSS și SUA nu s-a transformat într-un conflict armat însă, între cele...