Kövesi a „decapat“ punct cu punct acuzaţiile aduse de Tudorel Toader

[ad_1]

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să spună dacă o revocă sau nu pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi după ce Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi să respingă cererea de revocare a acesteia. Avizul CSM este consultativ.

Concret, la sediul CSM s-a consumat marţi ultimul episod din războiul în care protagonişti au fost ministrul Tudorel Toader şi procurorul şef DNA Laura Condruţa Kovesi. La finalul unei şedinţe tensionate, cu replici tăioase, Secţia pentru Procurori a anunţat că a decis să respingă cererea de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Cu un scor categoric de 6 la 1. După acest moment soarta Laurei Condruţa Kovesi va fi decisă la Palatul Cotroceni.

Nici Toader şi nici Kovesi nu au făcut declaraţii la venire

A fost pentru prima oară când principalii actori ai acestui război deschis asupra justiţiei, pornit în urmă cu două săptămâni după apariţia în spaţiul public a unor înregistrări furnizate de fiul fostului şef al CJ Prahova, Vlad Cosma, condamnat la 5 ani de închisoare, au discutat faţă în faţă. Primul sosit la sediul CSM a fost ministrul Tudorel Toader. După acesta şi-a făcut apariţia procurorul general al României, Augustin Lazăr, ce şi-a reiterat, cu argumente procedurale, poziţia de susţinere faţă de şefa DNA. „Trebuie să observăm că cererea de revocare formulată de ministrul Justiţiei trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă”, a declarat acesta. Ultima sosită la sediul CSM, Laura Codruţa Kovesi a ignorat complet, fără a schiţa un singur gest, întrebările jurnaliştilor prezenţi.

În sala de şedinţe a CSM, atunci când jurnaliştilor li s-au permis ultimele cadre cu scena marii confruntări, toate camerele s-au concentrat asupra Laurei Codruţa Koveşi, ce a continuat să rămână impasibilă, având alături de ea doar câteva copii ale raportului anual al DNA.

FOTO Inquam / Bogdan Buda 

Schimburile de replici

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost primul audiat. El a afirmat în faţa CSM, că îşi doreşte ca şedinţa în care se discută propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie un moment al adevărului. „Decizia este previzibilă, însă am venit din respect pentru instituţie”, a completat acesta. Ministrul a adăugat că nu îşi doreşte ca şedinţa să se transforme într-o prezentare festivă a activităţii DNA.

La rândul ei, Laura Codruţa Kovesi a respins toate acuzaţiile aduse de ministrul Justiţiei şi a explicat că motivele invocate de ministrul Justiţiei în propunerea de revocare a sa din funcţie sunt „nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice şi unele dintre ele sunt simple susţineri care nu se confirmă cu nimic din realitate”. Procurorul şef al DNA a mai susţinut că unele acuzaţii nu pot fi probate.

FOTO Inquam / Bogdan Buda 

Nu a dorit să-i ceară punctul de vedere

În plus, Kovesi i-a reproşat ministrului Justiţiei că până în prezent nu a dorit să-i cunoască punctul de vedere referitor la acuzaţiile pe care i le-a adus: “Domnule ministru, chiar mă bucur că-mi puneţi întrebări, până acum nu aţi dorit să-mi cunoaşteţi punctul de vedere”.

Schimbul de replici a apărut în contextul în care procurorul şef al DNA a reamintit că pe 26 septembrie 2017 a sesizat CSM pentru afectarea independenţei sistemului judiciar, după declaraţiile făcute de ministrul Justiţiei cu privire la dosarul “Belina”. “CSM a decis că tocmai ministrul Justiţiei este cel care şi-a depăşit competenţa prin declaraţiile pe care le-a formulat”, a afirmat Kovesi, Tudorel Toader nu s-a lăsat nici el mai prejos. „Discursul dumneavoastră poate fi seducător, convingător, dacă îl faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc. (…) Categoric nu mă convingeţi”, a afirmat ministrul Justiţiei. „Pe mine nu m-a convins nimic din contra-argumentele dumneavoastra. Sigur nu va judeca doar Sectia pentru procurori. Vor judeca romanii, va judeca societatea în general. Adevărul trebuie stiut, trebuie asumat”, a conchis ministrul Justitiei. Kovesi i-a dat replica. „Ati venit cu presupuneri, cu supoziţii, eu am venit cu probe. Doar în ţările dictatoriale procentul de condamnari este de 100%, noi suntem în marja ţărilor europene”, a ţinut să precizeze Kovesi.

Cum au votat procurorii

Secţia de procurori din cadrul CSM este formată din cinci magistraţi. Cu toţii au votat împotriva revocării din funcţie a şefei DNA. Acestora li s-au adăugat la vot procurorul general al României, Augustin Lazăr şi ministrul Justiţiei pentru că sunt membri de drept ai Secţiei pentru procurori. Lazăr a votat împotriva revocării, iar Tudorel Toader „pentru”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene în vizită la Bucureşti

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a anunţat că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Mă voi întâlni cu ea (procurorul-şef) şi cu ministrul justiţiei şi le voi asculta argumentele”, a spus prim-vicepreşedintele CE.

Te-ar putea interesa şi:

 La prestaţia lui Tudorel Toader, nici Gâdea n-ar fi votat revocarea lui Kovesi

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!