Home » stiri » La Beijing se agita armele: „China trebuie sa fie pregatita de o confruntare MILITARA cu SUA

La Beijing se agita armele: „China trebuie sa fie pregatita de o confruntare MILITARA cu SUA

La Beijing se agita armele: „China trebuie sa fie pregatita de o confruntare MILITARA cu SUA

 

Beijingul trebuie sa fie pregatit de o „confruntare militara” cu SUA in Marea Chinei de Sud, potrivit unui editorial aparut marti in cotidianul guvernamental chinez Global Times, in apropierea unei decizii a unei instante internationale vizand aceasta zona disputata in care armata chineza a inceput manevre militare, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Beijingul trebuie sa-si consolideze capacitatile de aparare si ‘sa fie pregatit pentru orice confruntare militara (…) Chiar daca nu poate rivaliza cu armata americana pe termen scurt, China trebuie sa fie capabila sa faca SUA sa plateasca un cost imposibil de suportat daca acestea intervin prin forta in diferendul din Marea Chinei de Sud’, a adaugat publicatia citata.

 

China revendica suveranitatea aproape in totalitate asupra acestei cai maritime cunoscuta pentru resursele de hidrocarburi, spre mare nemultumire a altor tari riverane, intre care Filipine, care a semnat un tratat de aparare cu SUA.

Beijingul a inceput marti exercitii militare maritime in apropiere de insulele Paracel, un arhipelag controlat de China, dar revendicat si de Vietnam. Aceste manevre se vor desfasura pana la 11 iulie, in ajunul anuntarii de catre Curtea permanenta de arbitraj (CPA) de la Haga (Olanda) a sentintei finale vizand dispute teritoriale intre Filipine si China. Beijingul nu recunoaste competenta CPA in acest caz si a afirmat ca va respinge verdictul, care se crede ca va fi nefavorabil Chinei.

Tensiunile s-au agravat in ultimii ani in contextul in care Beijingul isi afirma pretentiile de suveranitate, construind in special insule artificiale si dotand unele dintre acestea cu piste de aterizare. Aceasta evolutie a relansat preocuparile privind o utilizare de catre China a acestor insule in scopuri militare si faptul ca Beijingul poate ajunge la un control maritim si aerian al acestei regiuni situate pe cai de transport maritim.

In cererea sa depusa in 2013, Manila cere CPA sa declare ca revendicarile Beijingului incalca Conventia Natiunilor Unite asupra Dreptului Marii (CNUDM), cele doua tari fiind semnatare ale acesteia. Chestiunea a fost pusa la cale de Filipine si SUA pentru a prezenta China drept ‘paria unei comunitati internationale care respecta normele’, a sustinut cotidianul China Daily. „Este naiv sa credem ca China va inghiti pilula amara a umilintei’, a avertizat cotidianul guvernamental citat.

 

La Beijing se agita armele: „China trebuie sa fie pregatita de o confruntare MILITARA cu SUA

La Beijing se agita armele: „China trebuie sa fie pregatita de o confruntare MILITARA cu SUA

<

p style=”text-align: right”>aktual24.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More 1288 posts in stiri
Recommended for you
Eurodeputat socialist: Oficialii europeni nu sunt proşti, Guvernul României e cel care dezinformează Bruxelles-ul. Regret ce a făcut ministrul Justiţiei

[ad_1] Reporter RFI: Cum calificaţi propunerea făcută de ministrul român al Justiţiei, Tudorel Toader, de...