Laura Codruţa Kovesi urmează să fie audiată astăzi în cadrul Consiliului Su…

[ad_1]

„În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, 27 februarie 2018, ora 14.00, la sediul Consiliului“, a comunicat ieri CSM.

Comunicatul CSM vine după ce ministrul Justiţiei a anunţat joi seară declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kövesi,motivând această decizie pe baza unui raport de 36 de pagini cu 20 de puncte ce prezintă 20 de „categorii de acte şi fapte“ din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care Toader i le impută şefei DNA. În replică, procurorul-şef al DNA a spus că se va prezenta, oricând este nevoie, „pentru a răspunde tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei“.

De altfel, vineri după prânz pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei a fost publicat raportul privind activitatea managerială de la DNA. Pe lângă raport, Ministerul Justiţiei a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale şi alte avize. 

Printre aceste documente, Toader este acuzat că a dat publicităţii un raport confidenţial de la Inspecţia Judiciară prin care se cerea cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kövesi şi a adjunctului acesteia, Marius Iacob. Foştii membri CSM, judecătorii Cristi Danileţ şi Horaţiu Dumbravă au caracterizat ca „foarte gravă” publicarea de către Tudorel Toader a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară. Danileţ a susţinut că şi  dacă ar avea contact cu aceste documente, nici ministrul Justiţiei, nici vreun alt membru al Inspecţiei sau CSM nu au dreptul să publice vreun document din dosarul disciplinar, pentru că doar hotărârea CSM este publică şi nu orice document din dosar. „Magistratul se bucură de prezumţia de nevinovăţie disciplinară, trebuind să se evite a fi supus unui linşaj public în timpul cercetării sau judecării disciplinare”, a subliniat acesta. „CSM şi Inspecţia Judiciară nu pot rămâne pasive la încălcarea independenţei sistemului judiciar prin publicarea unor documente care nu sunt publice. E mult prea grav ce s-a întâmplat”, a fost de părere şi judecătorul Horaţiu Dumbravă. 

 Ministrul Justiţiei susţine însă că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kövesi este finalizat şi nu are caracter confidenţial.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului- şef al DNA, secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, urmând ca decizia să o ia şeful statului. 

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *