Liderii UE s-au reunit la Bruxelles. Patru lucruri de ştiut despre următorul buget al blocului comunitar

[ad_1]

Alte două subiecte sunt pe agenda liderilor UE: ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi modalitatea de desemnare a actualului şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În privinţa bugetului UE post-2020, cei 27 de lideri trebuie să cadă de acord asupra priorităţilor şi să găsească un mijloc de acoperire a unei diferenţe estimate la 14 miliarde de euro în contextul ieşirii Marii Britanii.

„Există ţările care nu vor să plătească mai mult şi cele care nu vor să primească mai puţin“, a rezumat situaţia Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

Potrivit lui Juncker, majoritatea statelor membre sunt de acord cu susţinerea ideii de creştere a contribuţiei lor la bugetul UE, dar „cele care sunt sceptice sau împotrivă sunt extrem de hotărâte“, cum ar fi Austria.

Patru lucruri de ştiut despre următorul buget al UE

Ierarhizarea priorităţilor

Reuniunea de astăzi de la Bruxelles reprezintă prima dezbatere a liderilor UE asupra următorului buget al blocului comunitar. Comisia Europeană va prezenta propria propunere în mai, sub titlul „Cadrul financiar plurianual“ (CFP) 2021-2027.

Comisia Europeană vrea să pună accent pe cercetare, inovaţie, mobilitatea studenţilor şi combaterea şomajului în rândul tinerilor. De asemenea, vrea să răspundă provocărilor: migraţia, terorismul, protecţia frontierelor.

Întrebări persistă asupra viitorului fondurilor de coeziune şi Politicii Agricole Comune (PAC), destinate reducerii diferenţelor dintre cei săraci şi cei bogaţi.

Dimensiunea bugetului

Actualul buget plurianual (2014-2020) se ridică la puţin peste 1.000 de miliarde de euro pe şapte ani, bani proveniţi în proporţie de 80% din contribuţiile naţionale. Bugetul european rămâne limitat la aproximativ 1% din PIB-ul cumulat al ţărilor membre, subliniază Comisia, îndemnându-le să-şi ridice contribuţiile la 1,1-1,2%.

Calendarul

Actualul buget a necesitat 29 de luni de negocieri în cadrul UE. Pentru a fi gata până în ianuarie 2021, Comisia vrea accelerarea ritmului negocierilor pentru viitorul buget şi finalizarea lor până la alegerile europene din mai 2019.

Principiul condiţionării

UE se întreabă asupra pertinenţei condiţionării atribuirii unor fonduri europene de respectarea unor anumite reguli, cum ar fi statul de drept sau disponibilitatea de a primi refugiaţi.

Dorit de Franţa şi Germania, acest principiu este respins categoric de Polonia, Cehia, Ungaria şi România.

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *