Ministrul Sanatatii trage semnalul de ALARMA. Parlamentarii pun la cale un „ATENTAT impotriva tuturor cetatenilor

Ministrul Sanatatii trage semnalul de ALARMA. Parlamentarii pun la cale un „ATENTAT impotriva tuturor cetatenilor

Ministrul Sanatatii trage semnalul de ALARMA. Parlamentarii pun la cale un „ATENTAT impotriva tuturor cetatenilor

 

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a afirmat ca intentia de modificare a legii care interzice fumatul in spatiile publice reprezinta un „atentat impotriva tuturor cetatenilor” in conditiile in care anual mor in Romania din cauza bolilor generate de fumat 42.000 de oameni – echivalentul a „200 de avioane prabusite”.

Acesta aratat, in deschiderea conferintei „2035 – Prima generatie fara tutun a Romaniei”, gazduita de Palatul Cotroceni, ca propunerea de modificare a legii provine chiar de la Comisia de Sanatate a Senatului, care a propus amendamente ce „permit practic sa se fumeze in orice spatiu inchis”, daca acesta este inscriptionat corespunzator.

O astfel de modificare ar reprezenta un „atentat la sanatatea tuturor cetatenilor, indiferent daca sunt angajati sau angajatori, copii sau adulti”, a acuzat Vlad Voiculescu, care a facut apel la Camera Deputatilor sa nu modifice prevederile legii care interzice fumatul in spatii publice.

Ministrul a negat faptul ca Romania are cea mai dura legislatie in domeniul fumatului si a subliniat ca experienta tarilor europene care au introdus legi similare arata ca efectele economice „nu sunt deloc insurmontabile” iar efectele pozitive asupra sanatatii sunt incomparabil mai mari.

Acesta si-a inceput discursul afirmand ca provine dintr-o familie in care ambii parinti fumeaza de la 20 de ani. Tatal sau, fost sportiv de performanta, a facut primul infarct inainte de 40 de ani si a suferit un dublu bypass in urma cu sase luni, a povestit el. Capacitatea pulmonara a tatalui sau este de 50%, a spus ministrul.

Mama sa, invatatoare, are o capacitate pulmonara sub 50%, a aratat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca extrem de importanta este prevenirea debutului fumatului, intr-o tara in care 5% dintre copiii de 11 ani au fumat macar o data iar 37% dintre copiii de 15 ani au fumat cel putin o tigara.

Tinta acestei strategii anti-fumat este ca, la orizontul anului 2035, doar 55 dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani sa fumeze.

 

aktual24.ro

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *