Nebunie pe piaţa imobiliară. Garsonieră de 20 de metri pătraţi situată în bloc vechi, vândută la Clu…

[ad_1]

În Cluj-Napoca – oraşul care a ţinut, şi în 2017, capul de afiş în materie de scumpiri pe piaţa imobiliară – evoluţia preţurilor a fost, la fel ca în celelalte centre regionale, mai temperată la începutul anului 2018.

Astfel, indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 0,41% la nivelul pieţei apartamentelor per ansamblu, de la 1.457 la 1.463 de euro pe metru pătrat util. Şi aici, însă, locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit, cu 0,46% de data aceasta, de la 1.507 la 1.500 de euro pe metru pătrat util, se menţiona într-un studiu publicat recent în „Adevărul”. 

 

3.000 de euro pe metru pătrat, în centrul Clujului

 

Deşi, în general, preţurile s-au mai temperat, există şi cazuri în care pretenţiile vânzătorilor sunt “de top”. S-a ajuns în situaţia în care o garsonieră de 20 de metri pătraţi aflată în centrul Clujului este scoasă la vânzare cu preţul de 59.000 de euro, adică aproape 3.000 de euro pe metru pătrat. Garsoniera este situată pe strada Avram Iancu, în zona centrală a oraşului şi a fost inclusă în oferta imobiliare.ro.

 

Preţurile din cartiere sunt ceva mai mici, dar tot ridicate, raportat la piaţa imobiliară din România. Astfel, o garsonieră confort 3, de numai 11 metri pătraţi, aflată în cartierul Gheorgheni, la aproximativ 5 kilometri de centrul oraşului, costă 21.500 de euro, adică aproape 2.000 de euro pe metru pătrat. Oferta apare pe site-ul agenţiei Welt Imobiliare.

 


Garsoniere mult mai ieftine în Iaşi şi Timişoara

 

La nivel naţional, preţurile sunt sensibil mai mici, deşi continuă să fie ridicate în raport cu puterea financiară a românilor. Dacă în Cluj cea mai scumpă garsonieră cu o suprafaţă de 20 de metri pătraţi costă 59.000 de euro, cea mai scumpă proprietate similară din Capitală nu depăşeşte 35.000 euro, în oferta celor de la imobiliare.ro. Garsoniera este situată într-o zonă apreciată, în Băneasa, iar preţul pe metru pătrat este de 1,750 de euro.

 

Preţul pe metru pătrat în Iaşi şi Timişoara, alte două oraşe de anvergura Clujului, este sensibil mai mic şi nu trece de 1.300 de euro. Cea mai scumpă proprietate similară din Iaşi ajunge la 33.000 de euro, adică 1.250 de euro pe metru pătrat. Garsoniera are tot 20 de metri pătraţi, este poziţionată în zona Pallas şi a fost inclusă în oferta imobiliare.ro.

 

În Timişoara, cea mai scumpă garsonieră având o suprafaţă de 20 de metri pătraţi costă 32.000 de euro şi se vinde în zona Buziaşului.

 

Cum s-a ajuns la astfel de preţuri

 

Daniel Crainic, marketing manager al Imobiliare.ro, a vorbit despre situaţia aparte de la Cluj. „Piaţa imobiliară se află pe o pantă ascendentă de doi ani şi jumatate. 2017 a reprezentat un an foarte bun în care cererea sustenabilă a fost ridicată, iar oferta a răspuns în bună masură prin apariţia unor proiecte noi bine gândite. Tendinţa este resimţită la nivelul tuturor oraşelor importante din ţară. Clujul se remarcă însa prin nivelul ridicat al preţurilor şi creşterea accelerată, aici preţurile ajungând să fie mai mari decât în Capitală, deşi venitul mediu al clujenilor este comparabil cu cel al timişorenilor şi considerabil mai mic decât cel al locuitorilor Capitalei”, a declarat Crainic pentru „Adevărul”. 

 

Acesta are câteva explicaţii pentru situaţia existentă la Cluj: „Sunt două explicaţii principale – cererea este mai mare decat oferta, Clujul fiind singurul oraş din Ardeal care atrage segmentul investitorilor, astfel că locuitori din toata Transilvania cumpară în Cluj. De asemenea, mulţi ardeleni stabiliţi în străinătate se uită tot la Cluj şi nu la oraşul sau judeţul de reşedinţă atunci când vine vorba de o achiziţie investiţională. Pe de altă parte, din cauza reliefului Clujului, sunt puţine terenuri cu locaţie buna, ceea ce le face foarte scumpe. Apartamentele noi în zone foarte bune sunt rare, ceea ce pune presiune pe segmentul vechi care în prezent este supraevaluat. Nu în ultimul rând, valul de investiţii de care a beneficiat Clujul în ultimii ani a generat un optimism investiţional care a dus la scumpirea apartamentelor decât în alte locuri”.

 

Citeşte şi

 

 

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

fbq(‘init’, ‘253361638393458’);
fbq(‘track’, “PageView”);(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5&appId=209742945804238”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *