Nu a fost doar o declaraţie. Chişinăul, decis să dea Rusia în judecată pentru pagubele provocate Republicii Moldova în Transnistria

[ad_1]

Şeful Legislativului a precizat că încă nu a fost identificată compania care ar urma să estimeze prejudiciul adus de Rusia în stânga Nistrului.

„Compania aia încă nu are un nume, deoarece sunt discuţii prealabile cu mai multe companii, deoarece nu sunt foarte multe companii în lume care pot să facă astfel de evaluări şi după asta să apere interesele tale, a statului Republica Moldova la instanţa de judecată, în cazul de faţă – Haga”, a spus Andrian Candu joi, 22 februarie, la emisiunea „Important” de la TVC21.

Tot în această ordine de idei, el a menţionat că este vorba de „companii juridice de avocaţi internaţionali de prestigiu, cu care trebuie să se agreeze dacă în general ar putea ei să ia în considerare evaluările respective, după care se va face o selectare, un fel de tender internaţional din cei „shortlist-aţi” (listă scurtă)”. 

„E o chestie tehnică, nu sunt foarte multe companii care pot evalua astfel de pagube şi după aia să facă toată documentaţia necesară pentru a da în judecată Rusia şi a susţine interesele Republicii Moldova într-o instanţă internaţională”, a adăugat preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a declarat vineri, 19 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru presa din Letonia, că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional atunci când a decis să-şi menţină trupele militare în Transnistria. În acest context, speakerul a anunţat că Moldova va angaja o firmă de avocatură din afara ţării, care va trebui să estimeze pagubele provocate de prezenţa militară rusă în stânga Nistrului.

Fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu a declarat luni, 22 ianuarie, că ideea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, de angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria este una bună.

Pe de altă parte, senatorii ruşi s-au arătat revoltaţi de afirmaţiile lui Andrian Candu, care a declarat că Chişinăul va angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria. În replică, aceştia susţin că şi Moscova ar putea înainta o notă de plată către Chişinău, pentru faptul că Rusia a menţinut în toţi aceşti ani pacea în regiunea transnistreană.

Nici Igor Dodon nu sprijină ideea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, de a angaja o companie internaţională de avocatură pentru a evalua prejudiciul adus de Rusia în Transnistria, începând cu anul 1992. Potrivit lui, afirmaţiile speakerului au un caracter mai mult electoral. Totuşi, şeful statului le califică drept periculoase.

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *