Oraşul din România care l-a impesionat pe istoricul Stelian Tănase: „E o di…

[ad_1]

Prezent la Oradea pentru lansarea cărţii „Dinastia”, scrisă împreună cu jurnalista Elena Vijulie, dar şi a volumului “Nocturnă cu vampir. Opus 1”, istoricul Stelian Tănase s-a declarat impresionat de ceea ce a văzut în oraşul de pe Crişul Repede.

Sub titlul „Oradea într-o zi rece de februarie”, Stelian Tănase a postat pe blogul personal ziua petrecută în oraşul din Vestul ţării.

„Ai ce vedea, oraş în plină refacere. În câţiva ani oraşul va arăta fff occidental. Oraşul – remarc în trecere – e curat, ceva rar prin oraşele româneşti, de obicei acoperite sub munţi de gunoaie. Oradea are imobile remarcabile, palate, clădiri administrative impozante, foste bănci, biserici mari, hoteluri de mâna întâi de pe vremea burgheziei. Da, o lume burgheză cu cafenele, terase, restaurante. Şi amintirea unui trecut excepţional datorat amestecului de români, maghiari, evrei din secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea”, povesteşte Stelian Tănase.

Istoricul îl laudă pe primarul Ilie Bolojan pentru că „Oradea reînvie într-un ritm alert” şi subliniază avansul luat faţă de alte oraşe din ţară. „Într-un clasament recent al Băncii Mondiale primarul Ilie Bolojan şi orasul lui s-au clasat pe locul întîi dintre toate oraşele şi primarii din România. De observat că oraşele din vestul ţării stau mai bine – Timişoara Arad, Cluj… Chiar mă întreb dacă există vreo legătură materială sau spirituală între Oradea şi Alexandria – judetul Teleroman – sau cu Vaslui? Dau exemple la întâmplare. Par a fi ţări şi lumi diferite… Mă întreb cum ar fi ţara asta a noastră dacă toate oraşele, sau măcar reşedinţele de judeţ, s-ar afla la nivelul de civilizaţie întilnit ieri la Oradea!?”. 

Redăm postarea lui Stelian Tănase:

“Ieri am ajuns la aeroportul Otopeni cam de vreme, la 6,00, să prind cursa de Oradea. Evident, am plecat de acasa mult prea de vreme de teamă să nu pierd zborul. Avion mic, cu două motoare cu elice. Cum remarca un pasager pe scară – tărtăreaţă. Ţi se cam strînge inima, dar ce e scris şi pentru noi! Cum sunt fatalist, nu bag de seamă. Dar cursa decurge bine, pilotul chiar scurtează timpul de zbor, ajungem OK. E încă devreme. Hotelul e primitor, trag un pui de somn pe furate în cameră. Dupa un ceas – televiziunea, parte din tipicul unei zile de campanie pentru promovarea celor două cărti – „Dinastia”- povestea celor patru regi ai romanilor spusa pe intelesul tuturor si „Nocturnă cu vampir opus1″. Fac un interviu la DIGI 24 Oradea – decurge bine în ciuda temerilor mele.

Plimbare prin oras, mă însoţeşte primarul oraşului, Ilie Bolojan. Ai ce vedea – oraş în plină refacere. In cîţiva ani Oradea va arăta f. occidental. Oraşul – remarc în trecere – e curat, ceva rar în orasele româneşti, de obicei acoperite sub munţi de gunoaie. Oradea are o arhitectură impozanta Mittel Europa. Văd imobile remarcabile,  palate, clădiri administrative, foste bănci, biserici mari, hoteluri de mina întii încă de pe vremea burgheziei. Da, aici a trăit o lume burgheza – cu cafenele, terase, restaurante. Simt amintirea unui trecut exceptional datorat amestecului de romani, maghiari, evrei din secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea. Un trecut aproape uitat, din păcate insuficient cunoscut.

Oradea reînvie intr-un ritm alert. Într-un clasament recent al Băncii Mondiale, primarul Ilie Bolojan şi orasul lui s-au clasat pe locul întîi dintre toate oraşele şi primarii din România. De observat că oraşele din vestul ţării stau mai bine – Timişoara Arad, Cluj…Chiar mă întreb dacă există vreo legătură materială sau spirituală între Oradea şi Alexandria sau cu Vaslui? Dau exemple la întîmplare. Par a fi din ţări şi lumi diferite. De la Vest spre Estul Romaniei gradul de civilizaţie, educatie, standardul de viaţă se diminuează vizibil. În Vestul ţării nu există şomaj. În Bărăgan şi Moldova găsim pungi de sărăcie, (semi)analfabetism, şomaj masiv, sate şi oraşe depopulate. În Est şi Sud o mare parte din braţele de muncă şi creiere a plecat în Occident for good.

E o distanţă intre cele două zone Vest/Est de măcar un secol. Şi altă lume, indiscutabil, şi alţi oameni. Mă întreb cum ar fi ţara asta a noastră dacă toate oraşele, sau măcar reşedinţele de judeţ, s-ar afla la nivelul de civilizaţie întîlnit ieri la Oradea!? Un guvern capabil şi serios şi-ar propune întîi de toate să anihileze aceste disparităţi. Fireşte în sus, nu sărăcind oraşele din Vest, ci ridicînd gradul de civilizatie si bogătie a oraşele din sud şi est.

Seara – întîlnire cu cititorii la librăria R&R deschisă recent în Centrul istoric. Strada este necirculată din cauza că se pietruieşte, se refac faţadele, etc. pentru a reînvia aspectul din urmă cu un secol. Va fi stradă pietonală cu cafenele, prăvălii, ateliere – ca altădată. De ce pe Calea Victoriei nu se întîmplă acelaşi lucru ? Răspunsul este simplu – Oradea e mai aproape de Viena şi Budapestadecît de Istanbul, spre deosebire de Bucureşti. În ciuda şantierului, în librărie găsesc lume multă, plus televiziuni, fotoreporteri, gazetari, scriitori, lume. Urmează prezentările făcute de Traian Ştef şi Mihai Maci. Apoi autografe şi tot tacîmul.

Seara nu se încheie aici. Ne retragem la Sala de consiliu a Primăriei unde trebuie să ţin o conferinţă. Mă aşteptam să găsesc o sală de clasă cu 30-40 de funcţionari plictisiţi. Nu este deloc aşa. Asistă cca 200-300 de orădeni. Sunt luat prin surprindere, sunt şi obosit după o zi  foarte lungă. Mă înviorez tocmai din cauza numărului mare de spectatori. Animaţie, atmosferă. Tema conferinţei sună ca un apropo la experienţa trăită de dimineaţă pînă seara în Oradea – „Elite şi modernizare”. Ritualul obişnuit – la sfîrşit, autografe, schimb replici, facem selfie. O zi lungă, orice s-ar spune, dar o zi bună. Am descoperit Oradea (pe care o mai văzusem de citeva ori cînd era mohorîtă) e un fapt deosebit pentru mine,chiar o descoperire. Mă voi întoarce, e cert”.

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *