Reacţia unei patroane după ce un copil de etnie romă i-a furat bani din spaţiul de joacă. „Toţi cetă…

[ad_1]

În mediul online a ieşit un adevărat scandal etnic după ce patroana unui spaţiu de joacă pentru copii a anunţat printr-o postare pe reţelele sociale că interzice accesul etnicilor romi în respectivul loc de distracţie pentru copii. Această decizie radicală a venit după ce, spune patroana respectivă, un copil rom a furat din casa spaţiului de joacă o sumă însemnată de bani.

 

Deşi postarea patroanei a fost editată şi ulterior a anunţat că sancţiunea a fost ridicată şi pe deasupra îşi cere şi scuze, în mediul online scandalul a continuat, romii botoşăneni fiind decişi să facă plângeri penale şi să reclame cazul la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

 

”Toţi cetăţenii de etnie rromă au acces interzis”

 

Întregul scandal a pornit după ce vineri administratorul spaţiului de joacă ”Mischa Kids” din municipiul Botoşani reclama că un copil de etnie romă a furat o sumă consistentă de bani din respectivul loc de distracţie. Mai mult decât atât, administratorul spaţiului de joacă, Mihaela Stoiciuc, a dat un ultimatum de 24 de ore minorului să returneze suma furată şi a făcut un anunţ care a scandalizat întreaga comunitate romă din Botoşani. ”Numitul T.P. , zis Băsescu, elev la şcoala numărul 2 Botoşani, locatar în Parcul Tineretului, minor cu multiple antecedente, are la dispoziţie 24 de ore să înapoieze suma de bani furată astăzi, vineri, 9.02, ora 16.19, de la locul de joacă Mischa Kids. După 24 de ore înaintez plângerea, foto şi filmarea la poliţie. Atenţie! Până la recuperarea sumei de bani toţi cetăţenii de etnie rromă au acces interzis la spaţiul nostru de joacă”, preciza Mihaela Stoiciuc pe o reţea socială. 

 

Măsura nu a avut timp să fie aplicată, fiindcă postarea a fost editată, iar sancţiunea ridicată, şi asta, după cum mărturiseşte administratorul spaţiului de joacă, ar fi fost avertizată asupra caracterului discriminatoriu al postării. ”Cu privire la incidentul întâmplat la sediul nostru din Uvertura Mall, consider necesare câteva clarificări. Furtul s-a făcut chiar de către persoana acuzată conform înregistrărilor clare de pe camerele de supraveghere. Postarea on-line s-a făcut pentru a obţine date despre hoţ. Sursele informaţiilor despre identitatea acestuia nu vor fi sub nicio formă dezvăluite. 

 

Postarea făcută în noaptea de vineri spre sâmbătă conţinea măsuri de interdicţie a accesului romilor în spaţiul nostru. Această postare a fost făcută în scopul forţării recuperării prejudiciului pentru a nu mai încărca dosarul, deja încărcat, al personajului cu pricina. La recomandarea poliţiei care s-a autosesizat în acest caz, în urma căreia am fost informaţi de posibilele implicaţii legale, am renunţat la această interdicţie. În postările mele mi-am exprimat regretul în ceea ce priveşte neplăcerile cauzate clienţilor noştri de etnie rromă care s-au dovedit impecabili de-a lungul timpului”, preciza administratorul spaţiului de joacă tot pe reţelele sociale. 

 

Scandal şi ameninţări cu plângeri penale

 

Postarea iniţială a stârnit un val de proteste în rândul comunităţii rome. Mirabela Pîslaru, o educatoare care coordonează Agenţia de Dezvoltare Comunitară Inter-Activă, a distribuit postarea iniţială a administratorului spaţiului de joacă şi a comentat ”Dezgustată de reacţia reprezentanţilor Mischa Kids. De înţeles este sa să nu permită intrarea minorului în cauză. Dar să interzici unei întregi etnii dreptul la servicii pentru care plătesc bani? Dezgustător. Revoltător”, preciza Mirabela Pîslaru. Totodată tot aceasta s-a arătat revoltată că toţi romii au fost băgaţi în aceeaşi oală. 

 

”Este instigare la ură!! Nu îmi este ruşine pentru ca am plătit pentru petrecerile copiilor noştri acolo!! Noi nu am furat!! Acceptăm scuzele oricând vă dezgropaţi gramul de umanitate rămas!!”, a precizat tot pe reţelele sociale. După un scandal purtat în mediul virtual între administratorul spaţiului de joacă şi numeroşi susţinători ai comunităţii rome, s-a ajuns la ameninţări cu plângeri penale. ”Războiul acesta nu trebuie purtat pe Facebook ci direct în instanţele CNCD”, a scris tot pe reţelele sociale Semiramida Balan, o reprezentantă a romilor din Botoşani. Etnicii romi au ameninţat cu plângeri penale atât împotriva firmei, a patroanei, dar şi a reprezentanţilor poliţiei, care ar fi sfătuit-o să renunţe la interdicţie.

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

 

 

 

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

fbq(‘init’, ‘253361638393458’);
fbq(‘track’, “PageView”);(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5&appId=209742945804238”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[ad_2]

Source link