Rechizitoriul unei grupări de traficanţi de etnobotanice. Cum au folosit anchetatorii investigatori …

[ad_1]

Persoanele trimise în judecată sunt Pătran Bogdan Vasile, Şuteu Samir Vasile, Coman Mihai Paul şi David Rareş din Alba, respectiv Mocean Ioana Aurora, Urcan Gheorghe Alin, Popa Raul Traian, Popa Bogdan Marian, Pop Flaviu Lucian, Cheţan Sergiu Andrei, Moldovan Zoltan şi Mocean Ioan Adrian din judeţul Cluj. Cei 12 sunt acuzaţi că au format o reţea de crimă organizată care vindea droguri în Alba Iulia, Turda, Cluj-Napoca şi oraşele Baia de Arieş şi Cîmpeni din Apuseni. A fost cercetat şi trimis în judecată şi inculpatul Opriţa Călin din Alba Iulia, care a decedat ulterior

 

Furnizorul de etnobotanice din Apuseni

 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori DIICOT, în cursul anului 2013, pe ”piaţa” de substanţe cu efect psihoactiv din Alba Iulia, au început să acţioneze câţiva membri ai grupării, care şi-au extins, ulterior, activitatea în Turda şi Cluj-Napoca. Colaboarea dintre aceştia a dus la structurarea activităţilor pe trei paliere infracţionale cu legături stabilite între ele prin intermediul inculpaţilor Urcan Gheorghe Alin din Turda şi Şuteu Samir Vasile din Baia de Arieş, în scopul eficientizării comercializării pe raza celor două judeţe de droguri şi substanţe denumite generic ”etnobotanice”. O parte a grupării formată din fraţii Mocean Ioan Adrian şi Mocean Ioana Aurora acţiona din anul 2013 în cartierul clujean Mănăştur. Pintre persoanele care se aprovizionau cu substanţe psihoactive de la inculpaţii din Mănăştur era şi Şuteau Samir Vasile, care le comercializa sub formă de ţigarete confecţionate artizanal, dar şi sub formă de praf, pe raza oraşelor Baia de Arieş şi Cîmpeni. 

 

Inculpatul Coman Mihai Paul s-a remarcat la început ca o persoană care intermedia tranzacţii între alţi inculpaţi. Ulterior a început să achiziţioneze etnobotanice de la Urcan Gheorghe Alin, care era principalul ”distribuitor” din municipiul Turda. ”La un moment dat inculpatul Coman Mihai Paul a renunţat să mai comercializeze susbstanţe interzise. În cursul lunii septembrie 2014, Coman Mihai Paul a luat hotărârea să vândă din nou astfel de substanţe, astfel că a solicitat unor prieteni să-i identifice consumatori cărora să le comercilizeze, afirmând că doreşte să «intre pe piaţă cu o substanţă tare», întrucât doreşte să elimine concurenţa. În acest sens, inculpatul a luat legătura cu un prieten care se află în Italia şi care i-a trimis un colet cu substanţe interzise. Parte din acestea a fost găsite la domiciliul inculpatului cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare din 02.10.2014”, se susţine în rechizitoriul DIICOT. 

 

Tranzacţii doar de pe ”telefonul de serviciu”

 

”Piaţa” din Alba Iulia era asigurată de către Pătran Bogdan Vasile şi inculpatul decedat. Aceştia primeau substenţele interzise în cantităţi mari, de cel puţin un kilogram, prin intermediul firmelor de curierat din diferite oraşe ale ţării. Substanţele erau porţionate în pliculeţe, într-un spaţiu aflat la subsolul blocului unia dintre inculpaţi, după care le distribuiau către consumatori la preţuri cuprinde între 30 de lei şi 100 de lei/plic. Punctul de întâlnire cu cumpărătorii era în cartierul Ampoi I din Alba Iulia. Clienţii erau, în principal, prieteni din anturajul inculpaţilor, dar şi alte persoane care erau ”racolate” pentru a cumpăra substanţele.

 

”Au fost identificate numeroase discuţii relevante din care se poate observa modul de efectuare a vânzărilor, modalitatea în care dealerii şi consumatorii stabileau puncte de întâlnire, dar şi relaţiile dintre membrii grupărilor şi faptul că unii dintre aceştia se aprovizionau cu substanţe interzise de la ceilalţi. În cauză au fost identificate aproximativ 200 de persoane cărora inculpaţii le-au comercilizat substanţe denumite generic etnobotanice şi droguri de mare risc. (…) De menţionat faptul că de pe «telefonul de serviciu», existau zilnic aproximativ 200 de apeluri. Inculpaţii care utilizau acest număr «îşi permiteau» să ţină deschis telefonul pentru a fi apelaţi de către consumatori doar între anumite ore, de exemplu între orele 10.00 şi 22.00, iar în cursul verii «programul» a fost prelungit, acest aspect fiind comunicat consumatorilor prin sms”, se mai afirmă în rechizitoriu. Anchetatorii afirmă că numărul consumatorilor a fost în realitate mult mai mare decât cifra de 200, neputând fi identificate persoanele care utilizau cartele preplătite de pe care sunau şi stabileau cu inculpaţii locul de întâlnire.

 

Activitatea grupării infracţionale a fost stabilită şi prin efectuarea de cumpărări autorizate de la inculpaţii ce comercializau substanţele interzise. Astfel, în cadrul anchetei, au existat investigatori sub acoperire cu numele conspirative ”Cipri”, ”Andrei” sau ”Gabi”. Anchetatorii au stabilit şi un număr minim de vânzări de substanţe realizate de fiecare inculpat. În total, 12 inculpaţi au vândut etnobotanice de minimum 2.700 de ori. La percheziţii a fost confiscată cantitatea de circa 3 kilograme de substanţe interzise. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, toţi inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

 

 

!function(f,b,e,v,n,t,s)if(f.fbq)return;n=f.fbq=function()n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments);if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

fbq(‘init’, ‘253361638393458’);
fbq(‘track’, “PageView”);(function(d, s, id)
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5&appId=209742945804238”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *