Reuters: SUA, Turcia, Marea Britanie si Franta au cerut Rusiei incetarea atacurilor aeriene asupra opozitiei siriene

Reuters: SUA, Turcia, Marea Britanie si Franta au cerut Rusiei incetarea atacurilor aeriene asupra opozitiei siriene

Reuters: SUA, Turcia, Marea Britanie si Franta au cerut Rusiei incetarea atacurilor aeriene asupra opozitiei siriene

 

“Tintim aceleasi grupuri teroriste ca si coalitia condusa de Statele Unite” – asa a justificat seful diplomatiei de la Moscova loviturile aeriene ale Rusiei in Siria, care au continuat si joi pentru a doua zi la rand.

 

 

Serghei Lavrov a respins acuzatiile potrivit carora Rusia ar urmari mai degraba sa slabeasca opozitia fata de regimul Bashar al-Assad decat sa combata dusmanul comun, Statul Islamic.

Vladimir Putin a reactionat la informatiile conform carora, cel putin in urma primelor raiduri rusesti din Siria, ar fi murit zeci de civili.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: “Vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca primele informatii privind victime in randul civililor au fost publicate inainte ca avioanele noastre sa decoleze.”

Rusia intervine deja de doua zile in conflictul sirian, cu raiduri aeriene asupra Statului islamic. Dar si asupra altor “grupari teroriste”, care se opun regimului Bashar al Assad, dupa cum a precizat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov
//

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: “Daca arata ca un terorist, actioneaza ca un terorist, merge si lupta ca un terorist, e un terorist, nu-i asa? Voi repeta ceea ce am spus mereu: in Siria luptam impotriva Statului islamic si a altor grupari teroriste. Este aceeasi pozitie pe care o are si America.

In Occident exista temeri ca, sub “acoperirea” combaterii terorismului, Moscova incearca sa vina in ajutorul regimului Assad. Si ar urmari, mai degraba, sa slabeasca pozitiile rebelilor care se opun regimului, decat sa bombardeze tinte ale dusmanului comun, Statul islamic.

Iar unii dintre rebelii care lupta cu fortele lui Bashar al-Assad sunt considerati, la Washington, “baieti buni” si chiar sunt instruiti de agenti CIA.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: “Nu sprijinim pe nimeni care se ridica impotriva propriului popor. Luptam impotriva terorismului. Din cate am inteles, coalitia condusa de Statele Unite face acelasi lucru ca si Rusia.

Lavrov, care a vorbit la sediul ONU din New York, a facut o precizare importanta. A declarat ca Rusia NU considera Armata Libera Siriana, principala organizatie a opozitiei, drept o grupare terorista.

Intre timp, ca sa evite orice incident intre fortele lor armate care intervin in Siria, autoritatile militare ruse si americane au discutat, joi, despre schimbul de informatii.

Turcia si partenerii ei din coalitia condusa de SUA, ingrijorate de loviturile aeriene ale Rusiei in Siria

Turcia si partenerii sai din coalitia condusa de SUA impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic au cerut vineri Rusiei sa inceteze atacurile aeriene asupra opozitiei siriene si sa se concentreze pe combaterea militantilor islamisti, exprimandu-si “profunda ingrijorare” in legatura cu loviturile aeriene ale Moscovei in Siria, relateaza Reuters.

Intr-o declaratie comuna cu SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si aliatii sai din Golf, Turcia a declarat ca actiunile Rusiei ar putea duce la ‘o noua escaladare’ a conflictului si la amplificarea extremismului in regiune.

‘Ne exprimam profunda preocupare fata de cresterea prezentei militare ruse in Siria si in special in legatura cu atacurile aeriene ruse la Hama, Homs si Idlib, care au facut victime in randul civililor si nu au vizat Daesh’ (acronimul arab pentru Statul Islamic), se mentioneaza in declaratie.

Operatiunile aeriene ruse vor dura ‘trei-patru luni’

Campania de lovituri aeriene ruse in Siria va dura ‘trei-patru luni’ si se va intensifica, a declarat vineri presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma, camera inferioara a parlamentului federal rus, Aleksei Puskov.

‘Exista totdeauna un risc de stagnare, dar Moscova vorbeste de trei-patru luni de operatiuni’, a afirmat Puskov intr-o declaratie pentru postul de radio francez Europe 1, dupa cum relateaza AFP.

Intrebat daca loviturile aeriene ruse se vor intensifica, deputatul rus a raspuns: ‘Absolut’.

In declaratia sa, Aleksei Puskov a adaugat ca raidurile coalitiei internationale conduse de SUA nu au fost suficient de eficace si ca trebuie sa se treaca la o alta etapa in lupta impotriva Statului Islamic in Siria.

‘Cred ca intensitatea este importanta. Coalitia americana a pretins ca a bombardat Statul Islamic timp de un an, dar fara rezultat. Daca o veti face intr-un mod mai eficace, cred ca rezultatele se vor face cunoscute’, a continuat parlamentarul rus.

Puskov a estimat ca ‘numai 20% din operatiunile (coalitiei internationale) au avut rezultate’ si ca, ‘in 80% (din cazuri), ei nici macar nu au bombardat’.

Seful comisiei parlamentare ruse a respins acuzatiile occidentale potrivit carora avioanele ruse au ca tinta si alte obiective in afara de cele ale Statului Islamic. ‘Scopul principal il reprezinta grupurile din Statul Islamic care sunt cel mai aproape de Damasc’, a precizat Puskov, in timp ce surse americane au sustinut ca bombardamentele ruse au vizat rebeli antrenati si finantati de CIA pentru a lupta impotriva gruparii jihadiste.

‘Trebuie rezolvata problema cu Statul Islamic, trebuie eliminata aceasta grupare sau neutralizata si dupa aceea vom vedea care va fi soarta Siriei’, a insistat responsabilul parlamentar.

In opinia sa, o conferinta internationala, cu participarea presedintelui Bashar el-Assad si a Iranului, ar fi o ‘idee rezonabila’. ‘Timp de patru ani, guvernul Al-Assad a rezistat si astazi este singura forta militara pe teren care lupta impotriva Statului Islamic’, a argumentat el.

‘Noi nu-l consideram pe Al-Assad singurul vinovat’ de haosul sirian si de numarul mare al mortilor in cei patru ani de razboi, a mai declarat Aleksei Puskov, adaugand ca ‘tarile din Orientul Mijlociu si, partial, tarile din Occident care au sustinut insurectia armata sunt la fel de responsabile de aceasta situatie’.

Dialog militar intre SUA si Rusia

SUA si Rusia au purtat joi primele discutii pe teme militare pentru evitarea unor incidente intre fortele aeriene ale celor doua tari in Siria, in contextul in care Moscova a lansat miercuri primele sale raiduri aeriene pe teritoriul sirian, a indicat Pentagonul joi seara, potrivit AFP.

Inalti responsabili civili si militari americani s-au intretinut in regim de videoconferinta cu omologii lor rusi cu privire la modalitatile de a evita incidente intre avioanele celor tari.

‘Nicio noua intalnire’ nu a fost fixata, dar ‘este clar ca va exista un nou efort’ de continuare a acestor schimburi, a indicat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Reuters: SUA, Turcia, Marea Britanie si Franta au cerut Rusiei incetarea atacurilor aeriene asupra opozitiei siriene
Reuters: SUA, Turcia, Marea Britanie si Franta au cerut Rusiei incetarea atacurilor aeriene asupra opozitiei siriene

Aceste prime discutii americano-ruse, care au durat in jur de o ora, au avut ca scop prioritar asigurarea ‘echipajelor (avioanelor) sa opereze in conditii de securitate’ in spatiul aerian al Siriei, a subliniat acelasi purtator de cuvant.

‘Acesta este minimum care urmeaza sa fie discutat in viitorul apropiat si acesta a fost punctul pe care s-a axat cea mai mare parte a discutiei’, a adaugat el, explicand ca cele doua parti au facut un schimb de idei cu privire la asigurarea securitatii zborurilor.

Intre altele, a fost discutata problema frecventei de radio care ar trebui utilizata de echipaje ‘in caz de urgenta’ sau limba folosita in timpul schimburilor verbale de la aparat la aparat, a explicat Cook.

De partea americana, discutia a fost purtata de Elissa Slotkin, un inalt responsabil civil al Pentagonului, insarcinat cu securitatea internationala, si de un inalt responsabil a Statului Major Interarme.

In acest context, presa rusa a scris joi seara, citandu-l pe purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, ca SUA si Rusia ar putea pe viitor sa discute asupra posibilelor tinte inaintea de efectuarea bombardamentelor in Siria, pentru a nu perturba strategia americana.

‘Orice incercare a Rusiei de a aplica lovituri asupra opozitiei moderate care lupta impotriva Statului Islamic intra in conflict cu strategia noastra de a combate Statul Islamic. Noi am dat clar de inteles aceasta partii ruse’, a declarat Josh Earnest, potrivit RT, care citeaza RIA Novosti. Declaratia lui Earnest vine in contextul in care americanii ii acuza pe rusi ca, in loc sa bombardeze pozitii ale Statului Islamic, ataca grupari care se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad.

El nu a exclus faptul ca, pentru a evita astfel de situatii, armata americana si cea a rusa ar putea pe viitor sa discute asupra posibilelor tinte inainte de efectuarea atacurilor aeriene propriu-zise in Siria, conform acelorasi mass-media ruse. Rusia a intrat miercuri in conflictul sirian, afirmand ca va desfasura atacuri aeriene impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), dar, de asemenea, si ‘impotriva altor grupuri teroriste’.

Merkel: Razboiul din Siria poate fi incheiat doar cu ajutorul Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi ca razboiul civil din Siria ar putea fi incheiat doar cu ajutorul Rusiei, care a lansat in aceasta saptamana lovituri aeriene in tara sfasiata de razboi, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Vorbind despre criza refugiatilor, Merkel a spus ca este necesara abordarea problemelor care ii fac pe oameni sa-si paraseasca tarile.

Angela Merkel

“Acest lucru este valabil in special pentru Siria, unde stim cu totii de ani de zile ca nu poate exista decat o solutie cu Rusia si nu fara Rusia”, a declarat Merkel intr-un discurs in Germania de Est pentru a marca viitoarea aniversare a 25 de ani de la reunificarea Germaniei.

Hollande: Loviturile aeriene ale Rusiei in Siria trebuie sa vizeze Statul Islamic si nu alte grupuri

Loviturile aeriene ale Rusiei in Siria trebuie sa vizeze fortele Statului Islamic si nu alte grupuri, a declarat joi presedintele francez Francois Hollande, informeaza Reuters.

Rusia a lansat lovituri aeriene in Siria miercuri pentru prima data de la inceputul razboiului civil in tara in 2011. Armata Siriana Libera si surse americane au declarat ca loviturile au vizat de fapt obiective ale unui grup sprijinit de Statele Unite.

“Ceea ce s-a intamplat confirma inca o data ca trebuie gasita o tranzitie politica fara Bashar Al-Assad”, a declarat Hollande reporterilor pe marginea unui eveniment organizat la Paris, ca raspuns la operatiunile Rusiei.

“Toate loviturile, de oriunde ar veni, trebuie sa vizeze Daesh”, a adaugat el.

Turcia isi exprima ‘profunda ingrijorare’ cu privire la atacurile aeriene ale Rusiei in Siria

Seful diplomatiei turce, Feridun Sinirlioglu, a exprimat joi ‘profunda ingrijorare’ a tarii sale cu privire la primele lovituri aeriene ale aviatiei militare ruse in Siria, lovituri ale caror tinte starnesc polemici, informeaza AFP.

‘Suntem profund ingrijorati in legatura cu informatiile conform carora Rusia ar fi tintit mai degraba pozitii ale opozitiei (siriene) decat ale gruparii Statul Islamic si ca aceste atacuri aeriene s-ar fi soldat, de asemenea, cu victime civile’, a declarat Sinirlioglu, citat de agentia proguvernamentala Anadolu.

atacuri Siria

Daca informatiile vor fi confirmate, ‘acest lucru va intensifica criza si acesta este ultimul lucru de care avem nevoie in contextul tragic si haotic din Siria’, a spus ministrul de externe al Turciei.

Rusia efectueaza incepand de miercuri bombardamente in Siria ‘impotriva Statului Islamic si altor grupari teroriste’ care se opun regimului lui Bashar al-Assad. Secretarului american al apararii, Ashton Carter, a opinat ca aceste lovituri aeriene ‘nu vizeaza probabil’ jihadisti din SI si a atentionat ca operatiunea rusa ‘se va termina rau’ daca isi fixeaza drept unic scop apararea regimului lui Assad.

Turcia sustine de la inceputul razboiului din Siria gruparile rebele, in speranta inlaturarii de la putere a regimului lui Bashar al-Assad.

Rebeli sirieni sustin ca ar fi doborat un avion militar rusesc. Kremlinul nu comenteaza informatia

Rebeli sirieni care opun rezistenta armata regimului presedintelui Bashar al-Assad sustin ca ar fi doborat joi un avion de vanatoare rus Su-25 implicat in operatiunea aeriana demarata in sprijinul actualei puteri de la Damasc, conform unei inregistrari video aparute pe Internet, relateaza agentia de presa Unian.

In aceasta inregistrare poate fi vazut un avion militar care pierde din altitudine, fara insa a se putea constata prejudicii. In textul care insoteste imaginea se afirma insa ca rebelii sirieni au doborat un avion militar in zona provinciei Hama, unde aviatia rusa a bombardat anterior mai multe tinte.

Dupa transmiterea imaginilor, o voce le comenteaza in limba araba, dar autenticitatea acestei inregistrari nu a putut fi stabilita.

Kremlinul nu a dorit sa faca vreun comentariu cu privire la aceasta inregistrare aparuta pe YouTube.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a recomandat presei sa se axeze pe informatiile difuzate oficial de autoritatile moscovite. ‘Eu nu comentez YouTube-ul. Va propun sa va orientati dupa informatiile Ministerului rus al Apararii’, le-a spus Peskov jurnalistilor acreditati pe langa Kremlin, potrivit RIA Novosti.

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *