Home » coruptie » Vasile Blaga este urmarit PENAL pentru trafic de influenta. A demisionat din fruntea PNL

Vasile Blaga este urmarit PENAL pentru trafic de influenta. A demisionat din fruntea PNL

Vasile Blaga este urmarit PENAL pentru trafic de influenta. A demisionat din fruntea PNL

 

Co-presedintele PNL Vasile Blaga a fost anuntat, miercuri, ca se afla sub urmarire penala, dupa ce a fost audiat timp de doua ore la DNA Ploiesti, fiind citat in calitate de suspect, relateaza televiziunile de stiri.

 

loading...

In urma acuzatiilor care mi s-au adus astazi, imi voi dovedi nevinovatia in fata institutiilor abilitate. Eu insumi sunt garantul respectarii Statutului PNL si a tuturor deciziilor partidului. Nu pot sa cer colegilor mei sa respecte criteriile de integritate, iar eu sa nu o fac. Ca atare, voi actiona in consecinta si imi depun demisia din functia de copresedinte al Partidului National Liberal si din cea de sef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, a anuntat Blaga, printr-un comunicat de presa.

La iesirea de la DNA, unde a fost insotit de avocatul sau, Vasile Blaga a sustinut ca este nevinovat, dar a subliniat ca va respecta statutul partidului, intrebat fiind de jurnalisti daca isi va da demisia.

”Eu o sa imi dovedesc nevinovatia. Alte comentarii nu am de facut. Vreau sa retineti ca eu sunt garantul statutului si regulamentelor din partid. Nu pot sa cer altora sa respecte statutul.

Toate masurile care se vor impune, eu sunt primul care trebuie sa respect statutul, nu ceilalti colegi”, a spus Vasile Blaga.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii suspecti:

STEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepresedinte al unui partid aflat la guvernare si primar al municipiului Piatra Neamt, sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

BERDILA HORATIU BRUNO, reprezentant al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare si senator in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La nivelul anului 2009, in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid. Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa,,cotizeze” pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte.

In acest sens, suspectul Stefan Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare, si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana. Respectiva persoana fusese agreata de suspectii Stefan Gheorghe si Blaga Vasile si a fost dispusa sa contribuie – indirect – la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate.

In perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei se urmarea obtinerea de bani pentru partid. Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma suspectului Berdila Horatiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, in perioada 2011 – 2012, suspectul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa, ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT.

In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 – 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare.

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

 

 

 

var venus41884 = { ‘blockId’: 41884, ‘async’: true };(function (w, d, o, t) {o.send = function () {(o.queue = o.queue || []).push(arguments);};var s = d.createElement(t);if (o.async) s.async = 1;s.src = ‘http://block.sw1block.com/rotator/41884.js’;var i = d.getElementsByTagName(t)[0];i.parentNode.insertBefore(s, i);o.send(‘pageview’);})(window, document, venus41884, ‘script’);


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 

aktual24.ro

loading...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

More 299 posts in coruptie
Recommended for you
Mafia ortodoxă scutita si in 2016 de taxe si impozite

Mafia ortodoxă scutita si in 2016 de taxe si impozite    Codul Fiscal introduce noi...