VIDEO Educaţia juridică a elevilor, amânată la nesfârşit

[ad_1]

Acestea sunt doar câteva dintre realităţile dureroase care arată de ce este nevoie de educaţie juridică în şcoli, a explicat judecătorul Cristi Danileţ,

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

în cadrul lansării primului manual de Educaţie juridică pentru copii.

La începutul evenimentului, judecătorul a mai făcut referire la câteva statistici cu privire la infracţiunile ce implică minorii:

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

în fiecare zi, un adult agresează sexual sau tâlhăreşte un copil. De asemenea, zilnic, sunt trimişi în judecată 5 minori pentru furt, alţi doi minori pentru că tâlhăresc pe cineva şi un minor pentru că a lovit grav o altă persoană.

Ideea scrierii unui astfel de manual i-a venit în urmă cu câţiva ani, când a fost invitat să le vorbească elevilor de la un liceu rău famat despre ce li s-ar putea întâmpla dacă ajung în faţa unui magistrat. „Mi-am dat seama că stau în faţa unui puşti asupra căruia planează un mare pericol şi-anume: un dosar penal. M-am săturat, ca judecător, dar ca şi tată a două fiice, să văd copii ajungând în faţa instanţei. Atunci mi-am dat seama că Educaţia juridică trebuie să devină nelipsită din şcoli“, a explicat magistratul.

Cristi Danileţ a povestit că a sperat că de educarea copiilor în acest sens se vor ocupa părinţii, apoi profesorii, iar apoi societatea. Totuşi, părinţii sunt din ce în ce mai ocupaţi şi mai absenţi din viaţa copiilor, iar în şcoli există un război între generaţii, tradus, după cum a explicat judecătorul în războiul dintre elevi şi profesori. Cât despre speranţa în societate, judecătorului i-a fost de ajuns să observe tonul în care se poartă discuţiile la televizor, unde lucrul care iese cel mai mult în evidenţă este cât de multă ură a românilor împotriva românilor există. Pe Facebook, „aceeaşi visceralitate”.

M-am săturat, ca judecător, dar ca şi tată a două fiice, să văd copii ajungând în faţa instanţei.

Manualul cuprinde informaţii utile, explicate simplu, cum ar fi în câte zile se poate depune o plângere la poliţie sau ce poate să facă un elev care este înjurat pe Internet. Din păcate, nu am avut parte de o colaborare eficientă cu Ministerul Educaţiei. Ajunsesem la un acord ca Educaţia juridică să se predea ca modul în cadrul Educaţiei civice la clasa a V-a şi a VII-a, deşi eu am cerut să se predea şi la liceu pentru că acolo este nevoia cea mai mare. Însă nimic din toate astea nu s-au întâmplat dat fiind că s-au tot schimbat miniştrii în ultimii ani. Mă bazez pe magistraţi şi pe celelalte persoane cu expertiză juridică care vor dori să meargă voluntar în şcoli pentru a transmite măcar informaţiile cele mai importante din domeniul jurdic”, a mai comentat judecătorul.

În continuare, Danileţ a explicat că Educaţia juridică este importantă şi pentru a-i face pe cetăţeni să conştientizeze gravitatea problemei politicienilor corupţi. „Eu, omul legii, condamn o persoană, iar publicul cu drept de vot se duce şi o votează să ajungă în fruntea ţării, de unde ăla îmi face mie legi. Aceasta este situaţia în care s-a ajuns în România de astăzi“, a adăugat Danileţ.

În aceeaşi Românie, adaugă judecătorul, el este mai înjurat la unele televiziuni în comparaţie cu cei care au săvârşit fărădelegi. „Trebuie să preţuim oamenii legii. Nu trebuie să-mi fie ruşine că nu sunt un  om al legii. Răsturnarea valorilor s-a produs pentru că „nu ştim să ne alegem comunităţile pe care să le frecventăm, televiziunile pe care să le urmărim sau informaţiile pe care să le discernem”.

„În România nu există nicio lege care să îi împiedice pe infractori să fie parlamentari sau primari. Iar infractorii din parlament nu vor face niciodată o lege care să-i scoată din funcţie. Atunci, singurul lucru pe care îl putem face este să educăm tânăra generaţie“, l-a susţinut Gabriel Liiceanu.

Manifestaţiile care au avut loc în 2017, şi care continuă, ne arată că putem să facem ceva în spaţiul ăla, în care până atunci n-am făcut, în care ne trece prin cap să facem din lumini ale telefoanelor un steag al ţării, al UE. Sunt lucruri care se nasc dintr-o exasperare cetăţenească. (Gabriel Liiceanu)

La rândul său, preşedintele Federaţiei ONG-urilor pentru Copil , Bogdan Simion, a afirmat că cele mai multe infracţiuni realizate de minori au loc în mediile dezavantajate, unde accesul la educaţie este limitat. „42% dintre elevi sunt analfabeţi funcţionali. Asta înseamnă că vor citi cartea dar nu o vor înţelege. Acest lucru este valabil de multe ori şi pentru cei care au abandonat şcoala. Suntem ţara cu cei mai mulţi analfabeţi din Uniunea Europeană“, a comentat Simion.

Concluzia: românii înţeleg greşit libertatea, de aceea avem nevoie de educaţie juridică

Orice discuţie despre legi, despre drept, este de fapt, punctează judecătorul, o discuţie despre libertate. Totuşi, românii nu înţeleg libertatea aşa cum ar trebui. În urmă cu câţiva ani, şi-a amintit Danileţ, cetăţenii erau întrebaţi ce înţeleg prin acest concept, iar răspunsul, invariabil, era că a fi liber înseamnă a face ceea ce vrei.

„Nu este adevărat. Uite unde se ajunge. Avem politicieni care pot să zică <<luăm această decizie pentru că putem>>”, a spus Danileţ. 

„Libertatea înseamnă să facem ceea ce legile ne permit, iar legea nu e un fel de barieră”, a explicat judecătorul. Legea acţionează ca barieră, ca un mijloc necesar protejării fiecărui cetăţean. Conform lui Danileţ, în cazul românilor, ar trebui folosită mai degrabă sitagma „rule of law”– domnia legii-, baza pe care se sprijină sistemul juridic britanic. Pentru că omul nu este guvernat de alţi oameni, „rule of men”- domnia oamenilor- a dispărut odată cu renunţarea societăţilor la monarhiile absolutiste. Cetăţenii de astăzi se supun legior, principiilor. 

„Nu suntem obiectele care pot fi vândute, tranzacţionate, distruse, omorâte. Noi suntem, fiecare dintre noi, investiţi cu ceea ce se numeşte demnitate, adică un summum de drepturi şi obligaţii. Asta separă omul de animal, omul liber, de omul sclav”, a punctat judecătorul.

Importanţa educării civice şi juridice a tinerilor, deci, implicit şi a volumului scris de Cristi Danileţ, rezidă în faptul că aceştia sunt încă maleabili, sunt încă în formare, neavând fixate, spre deosebire de adulţi, preconcepţii sau prejudecăţi.

„Cu adultul se poate discuta foarte greu. Adultul are deja prejudecăţile sale, are propriile preconcepţii şi concepţii despre lume şi viaţă… Pentru că adultul de astăzi a intrat deja într-un tăvălug al informaţiilor, nu mai poate discerne care sunt informaţiile reale şi care nu, se uită din păcate, la televiziunile care aparţin unor condamnaţi penali, adică ale unor infractori, şi îi cred mai degrabă, pe cei care promovează şi susţin fărădelegea decât pe mine, omul legii”, a explicat judecătorul Danileţ. 

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

fbq(‘init’, ‘253361638393458’);
fbq(‘track’, “PageView”);(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5&appId=209742945804238”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!