Home » Politică » Vladimir Putin face precizări CLARE despre Moldova: Ce urmează să se întâmple

Vladimir Putin face precizări CLARE despre Moldova: Ce urmează să se întâmple

Vladimir Putin face precizări CLARE despre Moldova: Ce urmează să se întâmple

 

La summitul CSI de la Bișkek, președintele rus Vladimir Putin încearcă din nou să demonstreze că Acordul de asociere cu UE este in dezavantajul Moldovei.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept „foarte productive” discuțiile pe care le-a avut vineri și sâmbătă cu premierul Pavel Filip, cu ocazia summtiului CSI de la Bișkek dar a atras atenția că acum, oricât și-a dori, nu se mai poate ajunge la un acord bilateral cu Republica Moldova. „Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană, acum trebuie să implicăm și Comisia Europeană, dar sper să găsim o soluție comună”. Odată cu semnarea Acordului de Asocierei, a intra în vigoare și Acordul de liber schimb care, susținte Moscova, ar contraveni prevederilor Acordului de liber schimb din cadrul CSI, semnat în octombrie 2011.

 

Vineri, premierul Pavel Filip a declarat tocmai că speră ca acest acord din 2011 să fie respectat.

Vorbind sâmbătă la Bișkek, președintele rus a deplâns și „dificultățile despre care știm cu toții” și care ar fi împiedicat Republica Moldova să-și asume în 2018 președinția prin rotație a CSI, care va fi exercitată acum de Rusia. Guvernul de la Chișinău a invocat pentru refuz problemele financiare dar și alegerile generale din 2018 și faptul că Moldova a optat ferm pentru calea europeană.

 

Putin a explicat la Bișekek și avantajele pe care le-ar avea CSI în fața Uniunii Europene, respectiv a reamintit fostelor republici sovietice și de moștenirea pozitivă cu care ar fi ieșit din URSS.

„Este evident că țările post-sovietice au plecat din Uniunea Sovietică cu o moștenire clar pozitivă” între care „o infrastructură comună, un sistem energetic comun, o infrastructură comună de transport”. Și nu în ultimă instanță limba rusă care, crede Putin, este un „liant puternic”, absent în UE unde „fiecare vorbește pe limba lui”” iar la reunini au nevoie de „27 de traducători”, scrieeuropalibera.org.

 

anunturi-gratis-romania

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More 248 posts in Politică
Recommended for you
Cosmonauții fantomă ai fostei URSS. Controverse și fapte greu de înțeles

Războiul Rece dintre URSS și SUA nu s-a transformat într-un conflict armat însă, între cele...