Artefacte vechi de 390.000 de ani, descoperite în România

Artefacte vechi de 390.000 de ani, descoperite în România

Artefacte vechi de 390.000 de ani, descoperite în România

 

Artefacte vechi de 390.000 de ani, descoperite în România
Artefacte vechi de 390.000 de ani, descoperite în România

 

Comuna ai cărei locuitori și primar independent, Valentin Vrabie, au dat tonul ideii că se pot întâmpla lucruri bune în România dacă ești serios și muncești, nu faci politică la ușa birtului, se pregătește să facă o schimbare serioasă și la nivel european. Nu-i deloc o glumă. Descoperirile arheologice făcute pe una din colinele care înconjoară Peștera au o vechime impresionantă și sunt pe cale să demonstreze că vorba conform căreia omul sfințește locul e mai adevărată decât credeam.

//

Timp de doi ani, o echipă mixtă constituită din arheologi români și germani, Vlad Vintilă Zirra – responsabil, Adrian Doboş (IAB), Radu Ioviţă, Sabine Gaudzinski-Windheuser (Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Mainz, Germania), Kathryn Fitzimmons, Jean Jacques Hublin, Shannon McPherron (Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Leipzig, Germania), Ulrich Hambach (Geowissenschaften Universität Bayreuth, Germania), Alexandru Petculescu (ISER Bucureşti), Alexandru Ciornei (MNIR), au desfășurat cercetări pe Dealul Guran, aflat la intrarea în comuna Peștera din drumul județean. În urma săpăturilor s-a descoperit o așezare deschisă, plasată în Paleoliticul Inferior, adică acum aproape 400.000 de ani, ceea ce înseamnă că Peștera este cel mai mai sit arheologic din România și unul din cele mai vechi din Europa.

 

Dealul Guran a fost descoperit în 2009, ca parte a unui proiect la care Institutul de Arheologie Român a participat în colaborare cu Institutul Max Planck din Leipzig și Muzeul Romano-German din Mainz. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unui sezon de șase săptămâni în care am efectuat cercetări de suprafață. Săpăturile arheologice au avut loc în 2010 și 2011. Este un sit arheologic în care a fost descoperită sticlă rezistentă la foc. Cel mai de jos strat datat este de 390.000 ani înainte de prezent, și este considerat cel mai vechi din România. Acest lucru este spectaculos pentru România și în întreaga Europă există doar 15-20 astfel de localități” a declarat pentru Radio România Internațional arheologul Adrian Doboș.

[ratingwidget_toprated type=”posts” created_in=”all_time” direction=”ltr” max_items=”3″ min_votes=”1″ order=”DESC” order_by=”votes”]

//

Practic, arheologii români și germani au descoperit o serie de unelte (vezi galeria foto) și urmele unei așezări deschise, cel mai probabil un adăpost folosit de oamenii străvechi ce veneau pe Dealul lui Guran pentru a-și confecționa unelte pentru vânătoare sau uzul domestic. Arheologii au desfășurat, cu succes, săpături și pe Dealul Peșterica, aflat în fața dealului Guran, colina unde, în prezent, se află o grotă folosită pentru ilustrarea momentului Învierii Mântuitorului și care este foarte probabil să fi fost folosită ca adăpost în timpurile preistorice.

Primarul Valentin Vrabie și-a arătat toată disponibilitatea și susținerea pentru continuarea proiectului arheologic din zona Peștera, dincolo de importanța culturală a rezultatelor cercetărilor desfășurate – o parte din artefactele descoperite ajungând în Muzeul local amenajat la Căminul Cultural Peștera, aceste descoperiri pot oferi comunei posibilități serioase de dezvoltare la nivel turistic. –constanteanul

loading…

//

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *