Avere din informație și putere

Avere din informație și putere

[ad_1]

Articolele pe care le-am publicat în Cotidianul, într-un serial intitulat „Pe urmele averilor foștilor șefi de servicii secrete“, confirmă cum s-au convertit informația și puterea în proprietăți imobiliare și în afaceri profitabile în cazul majorității șefilor de servicii secrete din România.

Am prezentat patru cazuri sugestive privindu-i pe generalii Florian Coldea, șeful operativ al SRI în perioada 2005-2017, Marcel Opriș, directorul STS în perioada 2005-2017, Alexandru Burian, director adjunct al DGIPI (serviciul secret al MAI) în perioada 1999-2005 și director adjunct al SPP în perioada 2005-2016, și chestorul Virgil Ardelean, șeful serviciului secret al MAI în perioada 1999-2006. Primii trei generali au fost promovați de fostul președinte Traian Băsescu, căruia i-au fost foarte devotați, dar au fost menținuți în funcție 2-3 ani și de președintele Klaus Iohannis. Încercând un clasament, cel mai mult a prosperat în funcție Marcel Opriș, acesta fiind urmat de Virgil Ardelean, Florian Coldea și Alexandru Burian.

Lăcomia lui Opriș

Acuzat că l-ar fi sprijinit pe ex-președintele Traian Băsescu, dar și PDL, la alegerile prezidențiale din 2009, și răsplătit cu trei stele de general și decorat cu

Generalul Opriș a dat cea mai mare lovitură imobiliară în 2007, când, împreună cu alte două persoane (generalul Viorel Bârloiu, fost secretar al CSAT în perioada 2003-2006, și Ana Vintilă, rudă apropiată a soției patronului firmei Quality Bussines Solutions), a achiziționat aproape 300 de hectare de pădure pe crestele Carpaților, în județul Argeș. Mai exact, au achiziționat 286,34 hectare de pădure și 1,31 hectare fânețe pe raza localității Podu Dâmboviței, comuna Dâmbovicioara, o zonă de interes agroturistic deosebit, situată între Rucăr, județul Argeș și Bran-Moeciu, județul Brașov. La pensionare, generalul Opriș a consemnat în declarația de avere patru conturi cu 560.000 lei și 11.000 euro și acțiuni în valoare de 250.000 lei la societăți profitabile, ca Transgaz, Electrica și DIGI Comunication MV.

Mișmașurile vulpoiului Ardelean

Poreclit „Vulpea“, chestorul Virgil Ardelean a supraviețuit în funcția de șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din MAI sub trei guvernări: CDR, PSD și Alianța PNL-PD. În fiecare guvernare a avut grijă să-și completeze averea imobiliară și conturile. A acaparat o vilă somptuoasă în zona zero a municipiului Cluj-Napoca, pe strada Mihai Eminescu, lângă Parcul Central. Și-a construit o vilă de vacanță în Munții Apuseni, în localitatea Bota-Pili, la coada lacului Peliș-Fântânele, într-o zonă mirifică, cu aspect helvetic, la care i s-a tras curent electric și drum asfaltat pe bani publici. Prin firma SMALV, pe care o controlează împreună cu omul de afaceri Sever Mureșan, arestat și condamnat pentru infracțiuni economice, a acaparat hotelul Napoca, cel mai profitabil hotel din capitala istorică a Transilvaniei.

După trecerea în rezervă în 2010, chestorul Ardelean a realizat afaceri prospere cu firma sa de securitate și pază, ARVIFOX Vision Security SRL, la care este asociat cu fiul său, Alin Ardelean. Firma este în realitate un serviciu privat de informații, în care activează numeroși foști angajați ai serviciului secret al MAI și care funcționează în sediul firmei miliardarului Ion Țiriac de lângă Ambasada Chinei. Chestorul Ardelean a fost implicat în ultimii ani și în afaceri bănoase cu energie prin două firme controlate din Cluj-Napoca: TEAM Energy Transilvania, care a fost deținută de fiul său, Alin, și ENERGON Power & Gas, la care au fost asociați fiul său și un offshore din Cipru (ECG Central European Gas Limited), iar administrator era un apropiat de-al său, Rareș Cristea. Ardelean s-a implicat și în afaceri imobiliare de anvergură în ultimii doi ani, prin firma ARVIFOX Real Estate Solutions, în care au calitatea de asociați firma sa de protecție și pază și fiul său. Cu această firmă a achiziționat fostul complex comercial Feleacul din cartierul Georgheni, Cluj-Napoca, o zonă de interes imobiliar deosebit. Complexul comercial a fost demolat în toamna anului 2016, iar firma chestorului Ardelean a făcut demersuri, în asociere cu SC Dunca Real Estate SRL, pentru obținerea autorizației de construire a unui bloc mixt rezidențial cu 10 etaje, incluzând spații comerciale și apartamente de locuit. Numai că, la acest megaproiect imobiliar vulpoiul Ardelean se confruntă cu opoziția asociațiilor de locatari din preajmă și a reprezentanților bisericii ortodoxe din apropiere.

Afacerile necurate ale lui Coldea

În perioada în care a ocupat funcția de prim-adjunct al directorului SRI, respectiv de șef operativ al acestui serviciu, Florian Coldea a deținut două apartamente în București. Pe unul l-a închiriat, iar pe celălalt, în care a locuit împreună cu soția și fiul său, l-a extins,…

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *