Bucureştenii nu au încredere în grădiniţa de „viscol“: „Cum aş putea să îmi…

[ad_1]

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Reamintim că, marţi, după ce a anunţat că grădiniţele şi şcolile vor fi închise pentru toată săptămâna din cauza condiţiilor meteo extreme, primarul Bucureştiului a venit şi cu o soluţie pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii cât timp ei sunt la muncă: „În urma apelurilor pe care le primim şi le vom comunica, vom organiza la nivel de scară de bloc, într-un apartament, cu un asistent social, supravegherea acestor copii, până în momentul în care părinţii vin de la serviciu“, spunea oficialul.

Cum funcţionează „grădiniţa de viscol“

Ulterior, DGAS a postat pe propriul site un comunicat în care explica faptul că soluţia constă în deplasarea unui asistent social la domiciliul părinţilor între orele 8.30-16.30, pentru zilele de 28.02 – 2.03. 2018. Pentru a beneficia de acest ajutor, părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani  trebuie să trimită o solicitare tip (care se descarcă de pe site-ul instituţiei) la adresa: [email protected].

„Am primit până în acest moment 114 telefoane la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi până în 25 de telefoane la telefonul verde. Colegii noştri îi resună – pentru că nu au lăsat o solicitare deocamdată, doar s-au interesat, şi i-am rugat ca până la ora 20.00 să îşi exprime dorinţa, doresc sau nu doresc un sprijin, şi să ne transmită un e-mail sau prin telefon datele. Mâine se vor deplasa la domiciliul acestor familii ori educatori ori asistenţi sociali“, a precizat edilul general, marţi, la o emisiune televizată.

Numai că până miercuri după-amiază, cei aproximativ 150 de părinţi nu s-au grăbit să depună o astfel de cerere cu excepţia unei singure familii din sectorul 3, după cum a transmis pentru „Adevărul“ preşedinta DGAS, Cosmina Simiean.

Cum aş putea să îmi las copiii în grija unui necunoscut?

Acest lucru ar putea să aibă două cauze, explică specialiştii. „Una birocratică, din cauza faptului că apelurile părinţilor au fost preluate foarte greu la telefonul pus la dispoziţie de primărie, iar funcţionarii responsabili nu au oferit un răspuns concret, ceea ce este posibil să fi descurajat acele persoane care ar fi sunat să apeleze la acest ajutor. Mai important de atât este că puţini părinţi au încredere să accepte în casa lor o persoană necunoscută pentru ei şi pentru copii. Oricum, Gabriela Firea a făcut o mişcare inteligentă pentru imaginea ei. Şi-a permis să arate «câtă grijă» are ea faţă de cetăţenii Capitalei cu zero costuri. De aceea cred că cei de la primărie s-au bucurat că au primit o singură solicitare“, este de părere sociologul George Butunoiu.

De aceeaşi părere este şi preşedinta Asociaţiei „Mame pentru Mame“, Ana Măiţă. „Soluţia propusă părinţilor de a suna la DGASPC este discutabilă. Marea majoritate a părinţilor preferă să găsească soluţii pentru copii fără să apeleze la DGAS. Cred că doamna primar putea să comunice mai bine această măsură“, a afirmat Măiţă.

De altfel, alternativa propusă de Primăria Capitalei a fost criticată vehement de părinţi şi pe reţelele de socializare. „Asta e o glumă proastă, nu? Ce om normal la cap şi-ar lăsa copilul şi casa pe mâna unui necunoscut?“, a comentat o mamă. Totodată, alte persoane îi reproşează primarului că nu a comunicat informaţii importante în legătură cu această măsură. „Puteţi să ne spuneţi cine vor fi oamenii care se deplasează la domiciliu? Ce activităţi va întreprinde acest supraveghetor? Îi va da copilului de mâncare? Se va juca/ va face lecţii cu copilul? Va ieşi afară cu el? Dacă supraveghetorul va cauza orice fel de daună, de orice natură, în baza cărui act va putea fi tras la răspundere? Se semnează un contract cu acest supraveghetor?“ ;

„Închiderea şcolilor trebuia să fie o decizie a Ministerului Educaţiei“

Discrepanţa între măsurile luate de autorităţi cu privire la închiderea şcolilor îi va bulversa pe cei mici, atrag atenţia specialiştii. Ei consideră că nu este în regulă ca sute de elevi să stea acasă, în timp ce alte câteva sute – care trăiesc în aceleaşi condiţii meteorologice – să meargă la şcoală. Mai exact, oamenii atrag atenţia că în timp ce în Capitală s-a circulat greu, dar s-a circulat, într-o localitate din Sibiu unde şcolile nu au fost închise, micuţii au fost duşi la şcoală de pompieri cu autospecialele ISU. Iar acolo unde nici pompierii nu au ajuns, copiii au mers pe jos doi kilometri până la şcoală, chiar dacă afară se resimţeau minus 19 grade. „Ministerul Educaţiei n-a mişcat deloc. Trebuia luată o decizie la nivel de minister, aşa înţelegea toată lumea ceva. Din punctul meu de vedere, măsura ar fi trebuit să fie una unitară în judeţele aflate sub Cod portocaliu. Cred că asta a lipsit. În zilele în care nu se poate merge la şcoală ar trebui să existe o strategie unitară, apoi regândit programul de recuperare. Cine-şi asumă partea de recuperare? Deciziile acestea luate în mod heirupist, fără a fi coerente, vor duce la o grămadă de probleme”, spune psihologul Daniela Gheorghe, directorul executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

„Copiii nu vor mai înţelege nimic. Deja sunt bulversaţi din punct de vedere al programului şcolar pentru că nu au mai fost la şcoală de câteva săptămâni. Cu cât vor lipsi mai mult, cu atât vor pierde mai multă materie”, a completat specialista. De cealaltă parte, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, a explicat că deciziile de a închide anumite şcoli şi a le lăsa pe altele funcţionale au fost luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. „Nu se iau măsuri unitare, inspectorul pe educaţie decide, după ce se consultă cu ceilalţi”, susţine oficialul.

Lista centrelor din Bucureşti unde părinţii îşi pot lăsa copiii

Primăriile sectoarelor 1, 3 şi 4 au venit cu soluţii alternative pentru părinţii care nu au unde să-şi lase copiii pe perioada suspendării cursurilor în această săptămână. Astfel, în sectorul 1, vor fi deschise două sedii ale Grădiniţei nr. 206 pentru copiii preşcolari şi şcolari de până în clasa a IV-a. De asemenea, în sectorul 3, pentru copiii care urmează cursurile preşcolare se pun la dispoziţie locuri în Grădiniţa nr. 239, situată în Şoseaua Mihai Bravu. Unitatea funcţionează în intervalul 8.30-17.00, cu servirea a trei mese, pentru care părinţii achită 12 lei pe zi. Pentru copiii din clasele 0-IV se pun la dispoziţie locuri în Şcoala 80. Programul de funcţionare este cuprins în intervalul 8.00 -11.35. În sectorul 4 sunt disponibile 8 centre tot numai pentru preşcolari, a transmis primăria de sector.

Cerere pentru îngrijirea copiilor când şcolile sunt închise

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *