Burcin Atakan, EY: România nu a făcut paşi vizibili în implementarea directivei privind prevenirea s…

Burcin Atakan, EY: România nu a făcut paşi vizibili în implementarea directivei privind prevenirea s…

[ad_1]

Opinii primite la redacţie

astăzi, 11:47

Autor:


Burcin Atakan, Partener EY România


Burcin Atakan, Partener EY România

Directiva (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului (AMLD) a devenit obligatorie pentru Statele Membre UE începând cu 26 iunie 2017. Până în prezent însă, legislaţia din România nu a făcut paşi vizibili în implementarea măsurilor pe care le prevede această directivă, iar Comisia Europeană a solicitat deja ţării noastre opinia motivată pentru neîndeplinirea obligaţiei de transpunere. 

Este important de subliniat faptul că directiva are impact asupra activităţii de conformitate a entităţilor financiar-bancare, precum şi cea a companiilor din sectorul non-financiar (de ex. avocaţi, notari, auditori, furnizorii de servicii din industrii, precum industria extractivă, energetică, HORECA, telecom şi IT, imobiliare, transport, ONG-uri etc.). Prin urmare, este vital ca aceste entităţi să înţeleagă care sunt schimbările ce trebuie făcute în programul de conformitate pentru a se alinia cerinţelor AMLD. Măsurile sunt menite să le pună la adăpost faţă de posibile încălcări şi consecinţele acestora, respectiv evitarea plăţii unor amenzi semnificative, suspendarea activităţii companiei sau implicarea, chiar şi involuntar, în scheme de spălare a banilor.

 

Ce prevede această directivă?

Actul comunitar aduce o serie de noutăţi legislative cu impact atât asupra mediului de afaceri din România, cât şi asupra activităţilor acestuia cu pieţele străine. Principalele cerinţe introduse se referă la:

► obligativitatea evaluării riscurilor de spălare a…

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *