Criogenia, poarta spre viața veșnică

Criogenia, poarta spre viața veșnică

În anul 1931, scriitorul Neil Jones publica romanul Satelitul Jameson. Eroul cărții, profesorul Jameson, cere ca după moarte, cadavrul să-i fie dus pe orbita Pământului, pentru a se conserva la temperatura de zero grade absolut. Astfel a apărut termenul de criogenie, concept dezvoltat în anul 1947 de către Robert Ettinger.

Cazuri de criogenie

În ianuarie 1967, Bedford, profesor la Universitatea California, decedează ca urmare a unui cancer. Înainte să moară, el obținuse dreptul ca după deces, corpul său să fie înghețat, în speranța unei reanimări. Era o premieră mondială. El spera ca după zeci de ani să revină la viață grație progreselor făcute de știință.

În anul 1980, un medic francez decide să congeleze corpul soției sale, într-un recipient de refrigerare la -80 grade Celsius. El a depozitat corpul într-o criptă aflată pe una dintre proprietățile sale.

Media din Franța a preluat știrea și s-a pus întrebarea dacă o astfel de metodă este legală. După lungi dezbateri, justiția din Franța a stabilit că tehnica de conservare prin frig încalcă normele eticii, juridice și sociale.
Cu toate acestea, în SUA și Rusia există companii care comercializează criogenia. Unele conservă numai capul, altele tot corpul. Costurile ajung până la 200000 euro.

Compania KrioRus a fost fondată în anul 2005. În laboratoarele sale sunt conservați 51 de pacienți. În lume, există 300 de pacienți care au beneficiat de această tehnică și alte 2000 de persoane au încheiat contracte cu companii specializate, ca după moarte, să beneficieze de criogenie.

Pentru că degradarea organismului este rapidă, intervenția se realizează imediat după moartea clinică și durează șase ore. Circulația sanguină și ventilația plămânilor trebuie menținute pentru a păstra viabilitatea creierului. Corpul este înghețat progresiv până la temperatura de -196 grade Celsius.

În tot acest proces, trebuie evitat formarea oricărui cristal de gheață în organismul uman. Cercetătorii americani au reușit să conserve rinichiul unui iepure la temperatura de -130 de grade Celsius, iar după o perioadă l-au grefat la un alt iepure. Rinichiul a funcționat normal.

Ce este criogenia?

maxresdefault 27634900 - Criogenia, poarta spre viața veșnică

Criogenia este tehnica producerii temperaturilor foarte joase, sau domeniul fizicii al cărui obiect de studiu este „frigul adânc”. Criogenia studiază producerea acestor temperaturi și comportarea substanțelor în aceste condiții.

Limita domeniului este convențională, însă actual este acceptat că se referă la temperaturi sub −150 °C, adică 123 K. În criogenie se folosește cu preponderență scara Kelvin, a temperaturilor absolute.

 

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *