Cultivarea cânepei: fermierii redescoperă „fabrica de bani

Cultivarea cânepei: fermierii redescoperă „fabrica de bani

Cultivarea cânepei: fermierii redescoperă „fabrica de bani

 

Cultivarea cânepei
Cultivarea cânepei

 

Cultivarea cânepei poate fi o afacere profitabilă, mai ales că este o plantă cu multiple întrebuințări. Pentru a optimiza costurile și a maximiza profiturile fermierilor, în Statele Unite se înființează loturi de cercetare.

După decade în care cultivarea cânepei a fost interzisă, ca urmare a temerilor privind folosirea semințelor la fabricarea drogurilor, în statul Kentucky, pe 16 mai, va începe plantarea semințelor de cânepă pe primul lot experimental. Semințele folosite provin din Canada și Italia, iar datele adunate de cercetători îi vor ajuta pe fermieri să știe când este perioada optimă pentru plantare, când să facă lucrările agricole specifice sau când să înceapă recoltarea, astfel încât fermierii să poată exploata la maximum această fabrică de bani, după cum spune comisarul pentru agricultură al statului, James Comer.

În total, la nivelul statului Kentucky vor fi înființate opt plantații experimentale cu cânepă, după ce această cultură a fost înterzisă decenii la rând. Schimbarea de paradigmă are loc pe fondul aprobării noii legislații privind agricultura, însă fermierii au de trecut un obstacol major: normele referitoare la importul de semințe de cânepă, care sunt restrictive.

Pentru a înființa aceste loturi experimentale, autoritățile americane au fost cele care i-au pus în legătură pe fermieri cu oamenii de știință. Așa se face că unul dintre loturi va fi folosit pentru a studia beneficiile folosirii cânepei în medicină. Deja a fost aprobată prescrierea unui medicament pe bază de cânepă pentru bolnavii din două spitale din statul Kentucky.

Totodată, mai multe universități s-au implicat în proiect, scrie presa americană. Dacă rezultatele vor fi bune, următorul pas îl reprezintă demararea procedurilor pentru scoaterea cânepei din categoria plantelor care pot fi cultivate doar cu aprobări speciale.

Cânepa are peste 25.000 de utilizări, de la alimente, vopsele, hârtie şi combustibili, şi până la îmbrăcăminte şi materialele de construcţii. Cânepa a devenit atât de importantă în Anglia secolului al 16-lea, încât regele Henry al VIII-lea a aprobat o lege în anul 1553 prin care îi amenda pe fermierii care nu creşteau pe pământurile lor cel puţin un sfert de acru de cânepă pentru fiecare 60 de acri deţinuţi.  În America, au existat perioade în care puteai chiar plăti impozite în natură, în cânepă. În anul 1850, în SUA existau mai mult de 8.000 de ferme de cânepă.

Oamenii de știință sunt de părere că semințele de cânepă pot fi consumate de oameni, în condițiile în care o concentraţie de 80% de „grăsimi bune”, necesare funcționării normale a organismului. De asemeni, cânepa poate fi folosită la producție de biocombustibil. Fiind o plantă mai rezistentă la dăunători față de alte soiuri cultivate pentru obținerea de fibre utilizate în industria textilă, cum este bumbacul, culturile de cânepă ar fi mai puțin poluante, ca urmare a folosirii unei cantități mai mici de pesticide, erbicide sau fungicide.

sursa

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *