Mâncarea românească, INTERZISĂ la Zilele Partium în Satu Mare

Mâncarea românească, INTERZISĂ la Zilele Partium în Satu Mare

Mâncarea românească, INTERZISĂ la Zilele Partium în Satu Mare

 

Comercianții care vând mâncare la Zilele Maghiare Partium – organizate în municipiul Satu Mare – susțin că organizatorii le-au INTERZIS să vândă mititei. Întrebați de ce li s-a interzis acest lucru, comercianții au spus sec: ”Pentru că este mâncare românească”

”Am 200 de mici acasă, în congelator, și am vrut să îi vindem. Ni s-a spus să nu îi vindem pentru că la acest festival nu se vinde mâncare românească. Nu ne lasă să vindem nici săptămâna viitoare, la manifestările din Grădina Romei. Oamenii sunt supărați, mulți au cerut mici și a trebuit să le spunem că nu avem voie să îi vindem”, s-a plâns patroana unei firme care vinde astfel de produse.

 

Redacția PresaSM.ro a încercat să îl contacteze telefonic pe organizatorul principal al evenimentului, Stier Peter, dar acesta nu a răspuns în primă fază. Pentru a fi și mai expliciți, i s-a transmis și un mesaj pe numărul de telefon mobil.

Ulterior, acesta a revenit cu un telefon și a oferit o explicație. Mai exact, că mititeii au fost interziși încă de la prima ediție a festivalului, tocmai pentru a se promova mâncarea tradițională maghiară și șvăbească. Întrebat dacă cartofii pai este o mâncare tradițională maghiară sau șvăbească, Stier Peter a spus că NU. Dar cartofii pai se VÂND!

”Noi, ca organizatori, avem dreptul să interzicem sau să impunem ceva comercianților. Nu că nu ar fi într-un fel adevărat că am cerut acest lucru. Dar încă de la prima ediție s-a hotărât ca micii să nu se vândă, ci să se promoveze obiceiurile culinare maghiare și șvăbești”, a spus Stier Peter.

 

Mâncarea românească, INTERZISĂ la Zilele Partium în Satu Mare
Mâncarea românească, INTERZISĂ la Zilele Partium în Satu Mare

 

taraba02

 

taraba03

 

Organizator principal al evenimentului este Fundația Identitas.

Organizații partenere coorganizatoare sunt și Filarmonica Dinu Lipatti, Centrul Cultural G. M. Zamfirescu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeul Județean Satu Mare, instituții finanțate din fonduri publice, subordonate Consiliului Județean.

Ce sunt MITITEII: Potrivit wikipedia.org, legenda spune că mititeii au fost inventați în secolul 19-lea într-o seară la hanul La Iordachi din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără învelișuri. Dovedit, ei au fost mai întâi oferiți, în 1902, la restaurantul bucureștean Caru(l) cu bere, conținând numai carne de vită. La acea vreme a fost determinat, că un kilogram de carne tocată trebuie să conțină cel puțin trei grame de bicarbonat de sodiu.

Prepararea micilor a fost aproape interzisă de către Comisia Europeană din cauza bicarbonatului (E 500), pentru că nu a fost niciodată autorizat pentru a fi utilizat în preparatele de carne. În sfârșit, folosirea bicarbonatului de sodiu a fost permis în cazul mititeilor.

presasm.ro

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *