PARADISUL RUSTIC DIN ROMÂNIA. ACESTE SATE PAR DESPRINSE DIN POVEȘTI

PARADISUL RUSTIC DIN ROMÂNIA. ACESTE SATE PAR DESPRINSE DIN POVEȘTI

PARADISUL RUSTIC DIN ROMÂNIA. ACESTE SATE PAR DESPRINSE DIN POVEȘTI

 

Înconjurate de peisaje spectaculoase, unele sate din țara noastră par desprinse din basme.  Sunt cât se poate de reale, dar din păcate, în ciuda frumuseții lor, puțini știu de existența multora dintre acestea. Vă prezentăm câteva dintre cele mai  pitorești sate din România,  pe care ar trebui să le includeți, fără doar și poate, pe lista destinațiilor pe care trebuie să le vizitați măcar o dată în viață.

 

 

 

Satul Poiana Micului se află în comuna suceveană Mănăstirea Gura Humorului. Peisajele sunt de o frumusețe aproape ireală. Așezarea s-a format în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când 40 de familii din Polonia s-au stabilit pe aceste meleaguri. Când au ajuns aici, polonezii au găsit, în inima pădurii, o poieniță pitorească, pe care se afla   stâna unui cioban român, pe care îl chema Micu. De aici se trage și numele sătucului aflat pe valea pârâului Humor.

 

 

 

 

poiana micului

Foto: Sveduneac Dorin Lucian via Muzeul National al Hărților și Cărții Vechi

poiana micului

Foto: Mihai Ian Nedelcu via Discover Bucovina

Satul Rimetea,  din județul Alba, este considerat unic în lume pentru arhitectura sa. Puțină lume știe că în anii ’90, Comisia Europeană a acordat acestui sat de o frumusețe extraordinară premiul “Europa Nostra”  pentru conservarea patrimoniului cultural și a arhitecturii. Mai nou, satul Rimetea a fost propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.   Versanții abrupți care înconjoară satul dau impresia că aici soarele răsare de două ori pe zi, spun localnicii.

Printre tradițiile păstrate de sute de ani se află “Fărşangul”, care anunță sfârșitul iernii și cheamă primăvara. Tinerii se costumează  în diverse personaje și străbat satul cu un sicriu în care se află o paie, care simbolizează iarna. La final, sicriul este distrus, fiind lovit cu bâtele, pentru alungarea  duhurilor rele.

rimetea

Foto: Christian Gutter via I Love Transylvania

rimetea

Foto: Nagy István via Liga Transilvania Democrată

Puțină lume știe că locuitorii satului Șirnea, din județul Brașov, sunt pionierii turismului rural românesc. Satul aflat la la poalele Munţilor Piatra Craiului a fost declarat, prin anii ‘60, primul sat turistic din țara noastră. Printre „comorile” pe care le găzduiește Muzeul Etnografic din Șirnea se află un abecedar din anii ’30, dar și un „strămoș” al mixerului, denumit de localnici “prepeleac”.  Una dintre sărbătorile tradiționale este Focul lui Sumedru, care are loc pe 25 octombrie. Sătenii, îmbrăcați în portul popular, fac un foc mare, în jurul căruia dansează. Unii dintre aceștia chiar trec prin acest foc considerat ocrotitor al recoltelor și al oierilor.

sirnea

Foto: Marius Mihalache via I Love Transylvania

În  județul Suceava, în apropierea orașului Gura Humorului,  se află satul Pleşa. Aproximativ 99% din locuitori sunt polonezi. Aici, limba română este folosită doar de dragul turiștilor, auzindu-se doar de sărbători sau când vin “oaspeți” români.plesa

Foto: Sorin Onisor via Bucovina, tărâm de poveste

plesa

Foto: Olari Ionut Photography via România

Satul Viscri, din județul Brașov, s-a transformat rapid într-o perlă turistică, după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o casă în zonă.  Biserica fortificată din Viscri este inclusă pe lista monumentelor UNESCO.

viscri

Foto: Sebastiaen

Un alt sat ce pare desprins din povești este Botiza, din comuna maramureșeană cu același nume. Aflat la poalele Munților Țibleșului, satul este cunoscut pentru covoarele tradiționale realizate de meșterii iscusiți de aici.

botiza

Foto: Stefan Bela via Zestrea Neamului

Satul Jurilovca, din județul Tulcea, a fost întemeiat de lipoveni prin secolul al XIX-lea, și este inclus în comuna cu același nume.

jurilovca

Foto: Comisia Europeană via Primăria Comunei Jurilovca

Satul Charlottenburg, din județul Timiș, fascinează prin forma sa circulară, unică în România. “S-ar putea ca acest sat să fie singurul cu formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. Fântâna este înconjurată de o plantație de duzi perfect rotundă. În jurul acestei plantații este o piață rotundă fără copaci, iar în jurul pieței este un nou rând rotund de duzi. În spatele acestor arbori sunt casele, care și ele sunt construite în cerc. Fiecare casă are o curte largă, grajduri și hambare, în spatele curții este o grădină, iar în spatele grădinii o vie. Nicio casă nu este cu un deget mai înaltă ca alta și toate se află la aceeași distanță una față de alta”, scria un etnic german într-o scrisoare redactată în anul 1779.

sat

Foto: Hossu Andrei Ioan

Satul Ciocănești, din comuna  cu același nume, este  o veritabilă localitate-muzeu. “Chiar dacă Ciocăneștiul pare un simplu sat de munte, locuitorii au făcut din comuna lor un adevărat obiectiv turistic. Călătorii care au trecut pe aici au rămas impresionați de Muzeul Satului , o casă veche care aparține batrânei Leontina”, se specifică pe site-ul primăriei comunei sucevene.

ciocanestiFoto:  Elena Grajdeanu-Stamate

 

 

dezvaluitorul.ro/

 

 

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *