Cât de indicat este să hrănim animalele de companie cu fructe şi legume. Ve…

[ad_1]

„Când vorbim despre carnivore cărora vrem să le dăm fructe şi legume trebuie să ţinem cont că, de exemplu, câinii mănâncă orie atunci când le este foame, numai că cerelele se digeră insuficient. Există fructe care sunt total contraindicate pentru anumite rase de câini: struguri, papaya, dar şi alte fructe exotice, care pot ucide“, ne-a spus dr. Cosmin Mateescu din Târgovişte. 

 

Ce fructe sunt bune în stare crudă

 

În principiu ar trebuie să existe o alimentaţie echilibrată, spune acesta, care recomandă administrarea legumelor preparate. 

 

„Dacă legumele sunt fierte, şi mă refer aici la morcov, păstârnac, soia, pot face parte din alimentaţia câinelui sau a pisicii pentru că se administrează într-o formă predigerate. Nu sunt bune crude. Animalele nu au pachetul enzimatic digestiv pentru a realiza digestia respectivă. În stare crudă pot fi date mere, banane sau prune“, explică medicul veterinar Mateescu.

 

Câinii trebuie feriţi de struguri

 

„Fructele şi legumele sunt sănătoase, mai ales pentru omnivor (ursul, porcul, omul), dar pentru carnivore trebuie luat în calcul că ele nu pot digera corespunzător aceste alimente. Deşi le mănâncă, s-ar putea să nu le priască. Dacă ne uităm pe piaţă, vedem tot felul de sortimente cu orez, cu papaya, cu extras de muguri, de grâu etc, calculate, gândite ştiinţific, dar sunt formulate într-o anumită reţetă predigerată ca să poată fi digerate de stomacul carnivorului. Strugurii sunt nenorocire pentru raselee de bulldog (francez, englez), mops, chiar şi la boxer. Au fost cazuri când câinii au murit după ce au mâncat struguri. Noi nu am avut caz în România, însă au fost crescători din afară care au făcut aceste comunicări“, spune dr. Mateescu.

 

FOTO prevention.com

 

Întotdeauna, un aliment nou trebuie introdus treptat în alimentaţie, cu prudenţă.  „De asemenea, nu se recomandă o alimentaţie exlucis carnată, pentru că şi mirosul la dejecţii e foarte puternic. În altă ordine de idei, carnea trebuie prelucrată termic (pui, porc, mai puţin peşte). Există formule gata pregătite, hrană industrială. Eu prefer hrană mixtă: tradiţională şi industrială. Un in impediment că hrana industrială are mai mulţi conservanţi ca să ţină mai mult timp“, mai spune medicul.

 

Fructele şi legumele au, în general, un conţinut scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că sunt bune atunci când animalele urmează o dietă. Acestea, însă, nu ar trebui să constitutie mai mult de 20-25% din dieta unui câine hrănit cu mâncare procesată sau 40%, când vorbim de animal hrănit cu mâncare gătită. 

 

Dr. Shawn Messonnier a declarat pentru prevention.com, că pisicile şi câinii mici sunt sensibili la unele dintre substanţele chimice din ceapă şi usturoi, deoarece aceste alimente pot provoca leziuni ale globulelor roşii care conduc la anemie. Strugurii şi stafidele pot provoca insuficienţă renală la câini.

[ad_2]

Source link

/ 5
Thanks for voting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *